Архієпископ Климент оголосив голодування через ситуацію з єдиним храмом ПЦУ в Криму

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Біля будівлі Кабінету міністрів в Києві 10 грудня архієпископ Кримської єпархії ПЦУ Климент оголосив безстрокове голодування. Про це написав у Facebook заступник голови Управління зовнішніх церковних звʼязків ПЦУ Євстратій Зоря.

«Роками він просить просту річ — щоби держава Україна передала будівлю кафедрального храму святих Володимира і Ольги у Сімферополі у власність Кримській єпархії ПЦУ. Бо доки це майно є лише орендованим — його значно важче захищати юридично, в першу чергу на міжнародному рівні. І окупанти цим користуються, «видавлюючи» громаду і єпархію з приміщення», — написав Зоря.

Як пише «Радіо Свобода», архієпископ Климент вийшов з плакатом «Забезпечте права релігійної свободи українців у Криму».

«Я приїхав до Києва, мені вже нічого втрачати. Я офіційно заявляю: відсьогодні я починаю безстрокове голодування. Доти, поки Кабінет міністрів України не вирішить питання захисту релігійних свобод на території Криму, забезпечення безпеки духовенства кримської єпархії ПЦУ. Поки Кабінет міністрів своїми рішеннями не забезпечить збереження церковного майна, а це не тільки приміщення, а й ікони, які можна віднести сьогодні до сучасного сакрального мистецтва. Це історичні речі, які мають національно-культурну цінність», — сказав архієпископ Климент.

За його словами, він припинить голодування тільки після «виконання низки конкретних дій з боку української влади».

«Вимога: зустріч з премʼєр-міністром України, визначення терміну, коли питання, які протягом пʼяти років ставилися перед Кабінетом міністрів, будуть вирішені. До цього я не припиню голодування. Якщо вони зроблять це протягом тижня — добре. Якщо ні, то з Києва мене вивезуть або в труні, або з постановою я поїду в Крим», — додав він.

Що відбувається?

Від початку року в Криму точиться боротьба за кафедральний собор святих рівноапостольних Володимира і Ольги в Сімферополі, де проводить богослужіння громада Кримської єпархії УПЦ КП, яка перейшла в Православну церкву України (ПЦУ). Російське Міністерство майнових і земельних відносин Криму у в лютому 2019 року зажадало від ПЦУ звільнити будівлю собору, пояснивши це закінченням терміну дії договору з Кримською єпархією УПЦ КП. У березні російська влада в окупованому Криму подала в суд на ПЦУ, щоб забрати собор.

Пізніше на центральному автовокзалі Сімферополя затримали архієпископа Кримської єпархії ПЦУ Климента. Архієпископ Климент планував відвідати судове засідання політвʼязня Павла Гриба у Ростові-на-Дону.

Підконтрольний Росії Арбітражний суд Криму 28 червня зобовʼязав передати в користування російського Мінмайна Криму приміщення собору. Архієпископ Климент повідомив, що оскаржуватиме це рішення. Згодом в будівлі храму почалися будівельні роботи, ініційовані Мінмайна Криму та без узгодження з Кримською єпархією.

Арбітражний суд Центрального округу Калуги 14 листопада відхилив касаційну скаргу представників Кримської єпархії ПЦУ, де вони намагалися оскаржити рішення про розірвання договору оренди собору в центрі Сімферополя.

А 24 вересня 2019 року в управлінні російського Міністерства юстиції Криму втретє відмовили в реєстрації українського православного приходу на півострові.