Польські спецслужби затримали українця. Кажуть, що він прийняв іслам та готував теракт у торговому центрі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Польські спецслужби затримали громадянина України, якого підозрюють у підготовці теракту на території одного з торгових центрів у Пулавах Люблінського воєводства, на сході Польщі. Про це повідомляє Wyborcza.pl.

Агенція внутрішньої безпеки затримала Максима С. у середу, 4 грудня. За словами слідчих, він хотів підірвати автомобіль в одному з торгових центрів.

За їхніми даними, чоловік хотів підірвати автомобіль, начинений вибухівкою або пальним, у торгову центрі або біля нього, при цьому мало бути якомога більше жертв. На момент затримання він готувався до нападу, шукав можливості отримати зброю та гроші.

Агенція повідомляє, що в Польщі Максим С. перебував два місяці. Нещодавно він прийняв іслам і дуже радикалізувався, а своє імʼя змінив на Мухмат. Слідчі додають, що чоловік перебував під впливом радикальних ісламістів.

«У Варшаві чоловік перебував у товаристві іноземців, які представляли радикальний підхід до ісламських принципів. Він підтримував тісні контакти з іноземцями з Таджикистану, а також громадянами Росії чеченської національності», — заявив речник міністра-координатора спеціальних служб Станіслав Жарин.

Він додав, що Максим С. розповідав знайомим про свої плани щодо теракту. Працівники агенції також обшукали місця проживання тих іноземців, з якими українець підтримував зв’язок.

На час слідства суд арештував Максима С. на три місяці. Йому загрожує до 5 років вʼязниці.