Партнерство Біарріц: Зеленська хоче приєднати Україну до ініціативи G7 з ґендерної рівності

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Дружина президента Олена Зеленська ініціює приєднання України до «Партнерства Біарріц» з утвердження ґендерної рівності. Про це вона заявила на Українському жіночому конгресі, повідомляє пресслужба президента.

Вона наголосила, що неможливо бути у світовому контексті й не робити конкретних кроків у сфері гендерної рівності.

Зеленська звернула увагу на позитивні зміни, які вже відбулися для покращення становища жінок в українському суспільстві. А це, на її думку, — визнання пріоритету ґендерної політики на урядовому рівні, скасування заборони для жінок на низку професій, зокрема у сфері безпеки та оборони, ухвалення національного законодавства з протидії домашньому насильству.

«Я хочу ініціювати приєднання України до «Партнерства Біарріц» з утвердження ґендерної рівності, яке дасть змогу мобілізувати та об’єднати наші зусилля довкола ідей рівних можливостей», — зазначила Зеленська.

Наслідуючи приклад Франції, Німеччини, США, Канади та інших країн, які вже є учасниками «Партнерства Біарріц», Україна має взяти на себе зобов’язання щодо протидії насильству, забезпечення доступу до інклюзивної та якісної охорони здоров’я й освіти, розширення економічних можливостей жінок та забезпечення їхньої повноцінної участі в політичному та громадському житті.

«Перш за все ми говоримо про майбутнє українців та українок, про сім’ї, яким має бути комфортно поєднувати кар’єру з особистим життям, про необхідність створення дружнього до дітей суспільства з відповідною інклюзивною інфраструктурою, кімнатами сім’ї та дитини. Безбар’єрний простір — це, крім того, забезпечення гідних умов життя для людей з інвалідністю, де ґендерний складник також має бути врахований», — наголосила дружина президента.

Що таке «Партнерство Біарріц»?

«Партнерство Біарріц» було започатковане лідерами країн G7 на саміті в місті Біарріці (Франція) 25 серпня цього року. Метою ініціативи є посилення відповідальності «Великої сімки» та консолідація зусилля інших держав щодо досягнення ґендерної рівності.