Керівник «Укрзалізниці» показав проєкт реконструкції Центрального вокзалу Києва

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

«Укрзалізниця» планує реконструювати Центральний вокзал та привокзальні площі в Києві, а на базі вокзалу згодом має зʼявитися торговельно-розважальний центр. Про це повідомив голова правління Євген Кравцов на своїй сторінці у Facebook.

«Редевелопмент розпочинаємо зсередини. Уже в найближчі декілька місяців плануємо через систему Prozorro, максимально відкрито, обрати партнера, який візьме в оренду торговельні площі на Центральному, Південному вокзалі та конкорсі (понад 10 тис квадратних метрів)», — розповів Кравцов.

Він розповів, що торговельні точки, що заважають пасажирам або псують інтер’єр, будуть ліквідовані: «Натомість зручні та невикористані площі — комерціалізовані. Наприклад, як багажне відділення, де зараз проходить виставка Ukraine WOW. За нашими підрахунками, на облаштування нових торговельних місць потенційний орендар витратить близько 70 млн грн».

Завдяки такому підходу, додає Кравцов, буде реконструйовано зсередини вокзал та значно збільшені прибутки «Укрзалізниці» — так, розраховують на зростання у сім разів.

«Наразі ж із початку 2019 року вокзал завдав компанії більш ніж 87 млн грн збитків. Чому не робили цього раніше: бо в нас були зв’язані руки політичною бюрократією. Отримали дозвіл — готові до роботи. З цікавого: деякі орендарі мали «контракти» за максимально низькою ціною на 25 років», — розповів голова правління.

Наступними етапами планують реконструювати привокзальні площі, передати частину площ у концесію, а на базі залізничного вокзалу відкрити торговельно-розважальний центр.

Кравцов додав, що до кінця року представлять на обговорення громадськості всі етапи реконструкції. Він оприлюднив візуалізацію вокзалу після неї.