Денісова: Колишні політвʼязні Балух та Карпюк будуть співпрацювати з Офісом омбудсмена

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Колишні бранці Кремля Микола Карпюк та Володимир Балух будуть співпрацювати з Офісом омбудсмена щодо запобігання катуванням людей у місцях несвободи. Про це український омбудсмен Людмила Денісова повідомила у Facebook.

«Після повернення з російського полону Микола Карпюк та Володимир Балух продовжують займатися громадською діяльністю — нами підписано Меморандум про співпрацю щодо запобігання катувань людей у місцях несвободи та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання», — повідомила Денісова.

Найближчим часом Миколу Карпюка, який очолює громадську організацію «Український центр запобігання катувань», буде призначено членом Експертної ради при уповноваженому ВРУ з прав людини, а Володимир Балух увійде до Координаційної ради з питань реалізації національного превентивного механізму при уповноваженому.

Перший спільний моніторинговий візит зроблять до Лук’янівського СІЗО. Під час нього перевірять, як там усунули недоліки, які знайшли під час попереднього візиту.

  • Колишні політвʼязні Балух та Карпюк створили «Український центр запобігання катуванням».
  • Звільнений з російського увʼязнення українець Володимир Балух розповів, що з перших днів перебування в СІЗО в Росії його почали катувати. За його словами, тортури також застосовувалися в тверській колонії та в колонії міста Торжок, де він відбував незаконне покарання.
  • 7 вересня Україна та Росія провели обмін полоненими за формулою «35 на 35». Додому повернулися, зокрема, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, Едем Бекіров і моряки, захоплені в Керченській протоці.