В Одесі демонтують частину згорілого коледжу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

В Одесі після пожежі розпочали демонтаж однієї зі стін будівлі коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу. Про це повідомив заступник міського голови Одеси Андрій Котляр і опублікував відповідне відео.

«Усю ніч, разом із ДСНС, SAR Ukraine, керівництвом Нацгвардії та будівельними експертами займалися підготовчими роботами до демонтажу однієї зі стін будівлі. Сьогодні процес демонтажу вже розпочато. Стіну 6 поверху демонтовано, роботи тривають», — розповів він.

«Думська» повідомляє, що демонтаж аварійного флігеля згорілого будинку продовжується. Верхню частину будівлі за допомогою машин підвищеної прохідності успішно обвалили у внутрішній двір, на «подушку» з тюків соломи та деревʼяних піддонів, щоб помʼякшити удар і не пошкодити інші частини будинку.

На час цих робіт мешканців сусіднього будинку вивели з квартир.

Під час брифінгу начальник Нацполіції в Одеській області Олег Бех повідомив, що під час пошукових робіт рятувальники не виявили жодного вогнегасника. «Значну частину вогнегасників ми знайшли під ліжком у коменданта, які перебували там, а не в приміщенні», — додав він.

Також, за його словами, у будівлі коледжу була відсутня автоматична система оповіщення пожежної безпеки: «Оповіщення здійснювалося в ручному режимі, шляхом натискання на застарілу сигналізацію типу «Ревун» з місця вахтера на першому поверсі».

Шестиповерховий будинок, у якому спалахнула пожежа, побудували в 1914 році за проєктом архітекторів Леоніда Чернігова та Якова Гольденберга. Це памʼятка архітектури під назвою «прибутковий будинок Асвадурова». У ньому розміщувалися різні фірми й установи, зокрема Інститут морської біології, одеський філіал Інституту археології НАН України та Одеський коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу.