Трампу висунули офіційні звинувачення за двома статтями

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У палаті представників, нижній палаті Конгресу США, президенту країни Дональду Трампу висунули офіційне обвинувачення у межах розслідування його імпічменту. Про це передає CNN.

Статті зачитав глава Комітету з питань судочинства палати представників демократ Джерольд Надлер.

«Сьогодні, виконуючи свої обовʼязки перед Конституцією і нашою країною, Комітет палати представників з питань судової влади представляє дві статті про імпічмент, що звинувачують президента Сполучених Штатів Дональда Трампа у скоєнні тяжких злочинів і правопорушень», — сказав Надлер.

Зокрема, йдеться про:

  • зловживання владою: «Для президента це правопорушення — на своїй державній посаді вчиняти дії для отримання особистої політичної вигоди, ігноруючи або завдаючи шкоди національним інтересам. Це саме те, що зробив президент Трамп, коли він звернувся з проханням до України і тиснув на неї», — сказав Надлер.
  • Перешкоджання роботі Конгресу: Білий дім не допускав своїх працівників до слухань щодо імпічменту, не надавав документи конгресменам, а також, імовірно, залякував свідків, які вже виступили перед Конгресом.

Потім голова комітету внутрішньої розвідки Адам Шифф, який керував початковим етапом розслідування і спостерігав за двома тижнями публічних слухань, виступив, щоб надати суду докази, що лежать в основі звинувачень демократів проти президента:

«Ми стоїмо тут сьогодні, тому що триваюче зловживання президентом своєю владою не залишило нам вибору. Якщо ми нічого не зробимо, ми самі станемо співучасниками зловживань президента у звʼязку з його високою посадою та суспільною довірою», — зазначив Шифф.

Пізніше у Twitter сам Трамп прокоментував звинувачення: назвав це «Полюванням на відьом» й брехнею.

Після оголошення статей Комітет з питань судової влади має проголосувати за їхнє затвердження. Наступного тижня очікується голосування у палаті представників, де демократи мають більшість.

Якщо статті будуть затверджені у палаті представників, надалі розгляд справи про імпічмент перейде в Сенат, де більшість мають республіканці.