Антимонопольний комітет оштрафував 16 облгазів Фірташа на 278 млн гривень за зловживання становищем

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Антимонопольний комітет (АМКУ) оштрафував 16 облгазів на загальну суму в 278 млн грн за зловживання монопольним становищем. У пресслужбі зазначили, що облгази з групи «Регіональна газова компанія» (РГК), яка належить українському бізнесменові Дмитру Фірташу, порушили законодавство про захист економічної конкуренції.

Серед оштрафованих — «Київоблгаз» (49 млн грн), «Вінницягаз» (21 млн грн), «Волиньгаз» (13 млн грн), «Дніпропетровськгаз» (34 млн грн), «Житомиргаз» (11 млн грн), «Закарпатгаз» (18 млн грн), «Запоріжгаз» (14 млн грн), «Івано-Франківськгаз» (10 млн грн), «Львівгаз» (13 млн грн), «Миколаївгаз» (14 млн грн), «Рівнегаз» (5 млн грн), «Сумигаз» (10 млн грн), «Харківгаз» (33 млн грн), «Хмельницькгаз» (12 млн грн), «Чернівцігаз» (7 млн грн) і «Чернігівгаз» (13 млн грн).

За даними комітету, обласні газові підприємства зловживали своїм становищем у період з грудня 2015 року до вересня 2019 року, а з жовтня 2018 року почали донараховувати побутовим споживачам використання газу в середньому на 1,5%, що перевищувало показники лічильників.

Компанії пояснювали, що це було повʼязано зі втратами газу при його передачі в газотранспортній системі. Донарахування назвали приведенням до стандартних умов. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, після розрахунку тарифів заборонила виставляти споживачам платіжки за газ із приведенням до стандартних умов. Незважаючи на заборону, донарахування продовжували.

АМКУ також зобовʼязав облгази провести перерахунок споживання за останній рік.

У РГК пізніше заявили, що оскаржать через суд рішення Антимонопольного комітету. Як зазначає пресслужба, приведення обсягів газу до стандартних умов «передбачено українським законодавством».

«З 2016 року різниця в обсягах, яка виникає від приведення газу до стандартних умов, була виключена з витрат операторів ГРМ і включена до складу витрат споживачів, що підтверджено відповідними державною та науковою експертизами [...]. Наша компанія розцінює такі дії АМКУ як кричущий прояв тиску чиновників на бізнес. Рішення АМКУ наносить шкоду всій газовій галузі та унеможливлює впровадження європейських правил функціонування газового ринку, отже буде оскаржене у законний спосіб», — сказано у повідомленні.