У Стокгольмі вручають Нобелівську премію. Слідом за премʼєром Ефіопії нагороди отримали лауреати з фізики, хімії та літератури

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У шведському Стокгольмі вручили Нобелівську премію лауреатам з фізики — вченому Джеймсу Піблзу та астронавтам Мішелю Майору і Дідьє Кело, а також польській письменниці Ользі Токарчук (премія з літератури).

Піблз, Майор і Кело отримали медалі та дипломи за роботи в царині астрономії та астрофізики. Піблза відзначили за теоретичні відкриття у фізичній космології, а астронавтів — за відкриття екзопланет, які оберталися довкола зірки сонячного типу.

Токарчук отримала нагороду за розповідь, яка «з енциклопедичною пристрастю представляє перетинання меж як форми життя».

У Twitter також показали дипломи Естер Дюфло (економічні науки), Стенлі Віттінгема (хімія), сера Пітера Реткліффа (медицина) і Дідьє Кело.

Премії за економіку вручили за дослідження бідності — «експериментальний підхід у полегшенні бідності». Дипломи та медалі отримали економісти Абхіджит Банерджі, Естер Дюфло та Майкл Кремер.

З хімії нагороди вручили вченим Джону Гуденафу, Стенлі Віттінгхему та Акіра Йошіно за розробку літій-іонних батарей.

Розмір премії в 2019 році становить 9 млн шведських крон (близько $915 тисяч). Премії традиційно вручають 10 грудня — у день смерті засновника, шведського винахідника Альфреда Нобеля.