Молдовський олігарх-утікач Плахотнюк попросив притулку в Україні

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Молдовський олігарх-утікач та колишній лідер Демократичної партії Молдови Володимир Плахотнюк просить притулку в Україні. Про це заявив мер молдовського міста Бєльці, політик Ренато Усатий, передає молдовське видання tv8.md.

За словами Усатого, Плахотнюк подав запит на отримання політичного притулку в Україні певний час тому.

«Плахотнюк хотів би отримати притулок в Україні, оскільки країна не видає своїх громадян Росії, де він фігурує у кількох кримінальних справах», — заявив він.

Він також уточнив, що Плахотнюк поки не може залишити США, оскільки це може призвести до скасування заяви про надання притулку на американській території. Також повідомляється, що спецслужби Молдови видали олігарху паспорт на чуже імʼя, пояснивши це його участю в операції з порятунку з полону молдовських заручників в Афганістані.

  • Голова Демократичної партії Молдови Владислав Плахотнюк пішов у відставку в червні цього року.
  • Напередодні, 14 червня, «Демпартія Молдови» на чолі з Плахотнюком оголосила про перехід в опозицію. Плахотнюк і його найближче оточення залишили Молдову. Сталось це після відставки уряду Павла Філіпа на тлі політичної кризи. Криза розгорілася, коли прибічники президента Ігоря Додона Партія соціалістів і проєвропейський блок Acum обʼєдналися проти Демократичної партії Плахотнюка, звинувативши його в корупції та узурпації влади.