Кабмін планує «відвʼязати» від прожиткового мінімуму оклади бюджетників та соціальні виплати

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Кабмін планує «відвʼязати» від прожиткового мінімуму оклади бюджетників та соціальні виплати

Juanedc.com / Flickr

Кабінет міністрів схвалив новий принцип формування зарплати для працівників бюджетної сфери, відкріпивши його від прожиткового мінімуму. Про це йдеться в проєкті закону про зміни до прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу щодо мінімального розміру посадового окладу. Документ на засіданні уряду представила міністр соцполітики Юлія Соколовська, Кабмін його підтримав.

Наразі мінімальний оклад у держорганах становить не менш ніж два розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 1 грудня 2019 року — 2102 грн).

У Мінсоцполітики пропонують встановлювати оклад чиновникам не автоматично, а за поданням Кабміну, «виходячи з ресурсів державного і місцевих бюджетів». Таким чином пропонується нараховувати оклади для працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери; для працівників державних органів, органів прокуратури, суддів; для військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу».

Автори переконані, що новий механізм виплат чиновникам зробить саму процедуру «більш прозорою і забезпечить передумови для підвищення прожиткового мінімуму». Крім того, в Кабміні на 2020 рік вирішили відмовитися від коефіцієнтів співвідношення до мінімального розміру посадового окладу і прописали фіксовані розміри посадових окладів держслужбовців.

Загалом Кабмін пропонує Раді «відкріпити» від прожиткового мінімуму низку соціальних виплат. За словами премʼєр-міністра Олексія Гончарука, це дозволить підвищити прожитковий мінімум до 4200 грн на місяць.

Раніше міністр Соколовська повідомляла, що прожитковий мінімум «привʼязаний» до понад 150 видів виплат і фінансових показників, серед яких туристичний збір, аліменти, плата за видачу ліцензії, адмінпослуги, державне мито, судовий збір, штрафи, заробітна плата, посадові оклади, стипендії, добові у відрядженнях.

«Якщо ми піднімаємо прожитковий мінімум, наприклад, на 200 гривень, це означало б, наприклад, що зарплата судді Верховного суду зросла б на 5000 гривень. До прожиткового мінімуму привʼязана величезна кількість виплат і різних показників, це не дозволяє державі ним нормально оперувати. Навіть мінімальне його підняття для держави означає одночасне підвищення безлічі виплат. ... Ми цей законопроєкт подамо в Раду і будемо розраховувати, що наші колеги народні депутати його підтримають», — заявив Гончарук.