В Україні продали майже 180 тисяч ялинок. У Держлісгоспі кажуть, що цього року новорічні дерева подорожчали

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

За 20 днів до новорічних свят державні лісові господарства продали вже майже 180 тисяч ялинок, які виростили на спеціальних плантаціях. Про це theБабелю розповіли в Державному агентстві лісових ресурсів України.

Загалом цього року планують продати приблизно 500 тисяч новорічних дерев, які висадили на 5 тисяч га спеціальних плантацій. Лісгоспи продають кілька видів дерев: сосна звичайна; сосна палласа (кримська); ялина європейська (смерека); ялиця біла (пихта). У держагенстві зазначили, що зазвичай українці купують усі види новорічних дерев, не віддаючи перевагу певному типові ялинок. Купувати ялинки просто в державних лісгоспах можуть не тільки оптові покупці, а й звичайні громадяни.

Яка ціна?

У порівнянні з минулим роком вартість ялинки за 1 погонний метр зросла на 10 грн: минулого року була 65 грн, цього — 75 грн. Це ціна, за якою лісгоспи продають дерева напряму. Разом зі зрубаними новорічними деревами в держлісгоспі продають і ялинки в горщиках — ціна від 100 гривень за дерево висотою 30 см залежно від породи та розміру. Але лісгоспи скептично ставляться до такого екотренду.

«Лісники не бачать у цьому [в ялинках у горщиках] екотренду. Насправді, небагато хто може забезпечити необхідні умови для такого дерева до того, як у березні його будуть висаджувати у відкритий ґрунт. Ялинки не люблять тепло, їм треба прохолодне повітря. Тобто, якщо ви живете у квартирі, одразу після святкування деревце треба виносити на балкон. Якщо ви живете у приватному будинку, вам легше. Ялинку в горщику можете винести на вулицю, але не коли там дуже прохолодно. Оптимально за температурою тримати її десь у гаражі», — кажуть у господарстві.

Також називають неправдою те, що зрубані дерева шкодять екосистемі країни: ялинки для новорічних свят висаджують на спеціальних плантаціях для того, аби у грудні їх вирубати.

Найдорожчі ялинки продають з Івано-Франківської області, бо там є можливість вирощувати «складні» породи, як-от ялиці. Погонний метр за ялинку з цього регіону коштуватиме 90—100 грн. Також відносно дорожчі ялинки зі сходу та півдня України, бо там їх важче вирощувати через сухий клімат — звідти дерева для новорічних свят продаватимуть за 90—110 грн/погонний метр.

Як розпізнати оригінал?

Усі ялинки лісгоспу маркуються спеціальними самоклейними етикетками або пластмасовими бирками — стяжками. У Держагентстві лісових ресурсів пояснили, що дерева без маркування можуть бути легальними, але для цього необхідно перевірити у продавця документи на них. Якщо їх немає — радять звертатись до поліції. Тоді порушників чекає штраф, який складається з 2 частин: спочатку встановлюють, на скільки зашкодили державним лісам, а потім сам штраф за незаконну вирубку. «Глобальним» порушникам закону загрожує кримінальна відповідальність. В Україні також працює додаток для Android yalynka.info: він допоможе ознайомитися з походженням новорічної ялинки (вводити потрібно лише цифровий номер, без зазначення серії).