«Сакральна жертва». В МВС заявили, що підозрювані у вбивстві Шеремета планували вбивство волонтерки Марусі Звіробій

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Підозрювані у вбивстві журналіста Павла Шеремета планували також здійснити вбивство відомої волонтерки та добровольця Марусі Звіробій.

Про це під час брифінгу повідомив заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль.

«Наступна розмова громадянки Юлії Кузьменко свідчить про обговорення певного сценарію з дестабілізації внутрішньої ситуації в країні шляхом обрання сакральної жертви з кола відомих і популярних у суспільстві осіб, а саме — жінок. [...] Співрозмовниці в цьому контексті згадують свою близьку знайому, відому волонтерку та активістку Марусю Звіробій як можливу сакральну жертву», — повідомив Коваль.

«Нам треба герой-жертва, нам треба вона. Нам потрібна героїня. Тому що попсового персонажа «Слуги народу» можна переплюнути або геєм, або попом, або жінкою. Тому треба використати момент, коли пресують Марусю [Звіробій] та Федину», — говорить одна з підозрюваних на аудіозаписі, який оприлюднили правоохоронці.

  • 20 липня 2016 року в Києві було вбито журналіста Павла Шеремета, його автомобіль підірвали в центрі міста о 07:45. За три роки після загибелі Шеремета справу так і не розкрили. Дружина журналіста Павла Шеремета, власниця «Української правди» Олена Притула подавала скаргу на бездіяльність Генеральної прокуратури у розслідуванні вбивства її чоловіка.
  • Олена Притула ще в серпні 2018 зверталась до суду зі скаргою, у якій вимагала визнати її потерпілою та перекваліфікувати справу на теракт. Проте слідство у справі про вбивство Шеремета не виявило у злочині ознак терористичного акту.
  • Військовий АТО Владислав Грищенко, якого підозрюють у замаху на вбивство в Івано-Франківській області, заявив, що йому пропонували визнати себе винним у вбивстві журналіста Павла Шеремета.
  • 12 грудня стало відомо, що у справі вбивства Шеремета затримано рок-музиканта та ветерана війни на Донбасі Андрія Антоненка та військового медика Юлію Кузьменко. Згодом зʼявилась ще одна підозрювана — Яна Дугарь.