Зеленський взяв участь у токшоу на «1+1». Про що він говорив?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Володимир Зеленський взяв участь у програмі «Право на владу» на телеканалі «1+1», де, зокрема, розповів про підсумки зустрічі лідерів «нормандського формату».

Переговори з Путіним

Зеленський розповів, що мав можливість «вісім годин дивитися в очі» президенту Росії Володимиру Путіну. Український лідер назвав Путіна «дуже складною людиною», але попри це він «багато чого зрозумів про російського лідера» і вважає, що з ним, хоч і повільно, але можна домовлятися.

Також Зеленський додав, що готовий ще «десять разів потиснути руку Путіну», коли закінчиться війна на Донбасі, і ще сто разів — коли Україні повернуть Крим.

Мінські домовленості

Президент зазначив, що українська сторона намагатиметься змінити деякі положення Мінських домовленостей, хоча це буде непросто зробити, зокрема, у питанні передачі кордону під контроль України.

«Ми розуміємо, що не моя команда підписувала «Мінськ», але ми, як влада, повинні виконувати ті умови, на які пішла тодішня влада. Але я впевнений, що деякі речі ми зможемо змінити, і будемо міняти», — сказав він.

Зеленський підкреслив, що той же пункт про передачу Україні під контроль кордону з Росією на Донбасі після проведення місцевих виборів не є позицією нинішнього керівництва держави.

«Сребрениця» на Донбасі

Зеленський також прокоментував висловлювання Путіна про те, що в умовах відсутності закону про амністію стосовно жителів Донбасу встановлення Україною контролю на кордоні з РФ загрожує масовим знищенням жителів ОРДЛО.

«Він це сказав, мені здається, двічі на наших зустрічах. Ми пояснили, що ми інші люди, зовсім інші, вільні, демократичні. Ми розуміємо, що там живуть українці. І ми з повагою ставимося до громадян України, і ніякої різанини, я саме так і сказав панові Путіну», — сказав український лідер.

Раніше Путін на засіданні Ради з прав людини РФ заявив, що у разі передачі Україні контролю над кордоном до виборів на окупованому Донбасі «буде Сребрениця» (масове вбивство мусульман у липні 1995 року в Сребрениці, що стало одним з найкривавіших епізодів боснійської війни 1992—1995 років).

Обмін полоненими

Президент повідомив, що 18 грудня в Мінську на засіданні Тристоронньої контактної групи обговорять обмін полоненими у форматі «всіх встановлених на всіх встановлених». Він також звернув увагу, що протягом останніх пʼяти років бойовики не пускали на Донбас представників Червоного Хреста, щоб підтвердити ті списки, які є в України, але не узгоджені з бойовиками «ЛДНР».

Контракт з РФ на транзит газу

Український лідер упевнений у підписанні нового контракту на транзит російського газу в Європу з компромісним варіантом за кількістю років, які він буде діяти.

«Я бачу, що всі зараз налаштовані на те, щоб підписати договір. Тобто зараз головне питання в термінах цього контракту», — сказав він. За його словами, Росія спочатку запропонувала транзитний договір на один рік, а українська сторона запропонувала на 10 років. «Потім нам запропонували три роки, а ми запропонували компроміс 10 років. Думаю, ми зійдемося на нормальному. Дуже хочеться», — додав він.

Зняття «Слуги народу» з ефіру в Росії

Президент висловив жаль, що серіал «Слуга народу», де він зіграв головну роль, зняли з показу на російському телебаченні.

«Я, правда, був дуже здивований, що телеканал «ТНТ» взяв права у шведської компанії Eccho Rights. Як пропустили «Слугу народу»? Тобто, відповідь ми побачили. Пропустили, дві серії показали і зняли з ефіру», — заявив він.

На його думку, це «в цілому велика інформаційна помилка телеканалу або влади, або тієї частини влади, яка керує інформаційною політикою в Росії». «Тому що показати дві серії, і всі люди, які мали можливість подивитися ці дві серії, точно додивляться в YouТube», — додав Зеленський.