«Культивував велич арійської раси». Зʼявився текст підозри фігурантові справи про вбивство Шеремета

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

У мережі зʼявився повний текст підозри Юлії Кузьменко — фігурантці справи про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Текст підозри у Facebook оприлюднив адвокат Кузьменко Владислав Добош.

В тексті підозри згадується, зокрема, й інший фігурант справи — ветеран війни на Донбасі Андрій Антоненко. Зазначається, що він захоплювався ідеєю величі арійської раси.

«Антоненко Андрій Сергійович, захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси, розмежування людей за принципом національної приналежності [...] вирішив створити злочинну групу, щоб в її складі вчинити вбивство Павла Шеремета», — йдеться в документі.

Згідно з текстом підозри, інші підозрювані — Юлія Кузьменко та Яна Дугарь — мали аналогічні з Антоненком націонал-радикальні погляди.

  • 20 липня 2016 року в Києві було вбито журналіста Павла Шеремета, його автомобіль підірвали в центрі міста о 07:45. За три роки після загибелі Шеремета справу так і не розкрили. Дружина журналіста Павла Шеремета, власниця «Української правди» Олена Притула подавала скаргу на бездіяльність Генеральної прокуратури у розслідуванні вбивства її чоловіка.
  • Олена Притула ще в серпні 2018 зверталась до суду зі скаргою, у якій вимагала визнати її потерпілою та перекваліфікувати справу на теракт. Проте слідство у справі про вбивство Шеремета не виявило у злочині ознак терористичного акту.
  • Військовий АТО Владислав Грищенко, якого підозрюють у замаху на вбивство в Івано-Франківській області, заявив, що йому пропонували визнати себе винним у вбивстві журналіста Павла Шеремета.
  • 12 грудня стало відомо, що у справі вбивства Шеремета затримано рок-музиканта та ветерана війни на Донбасі Андрія Антоненка та військового медика Юлію Кузьменко. Згодом зʼявилась ще одна підозрювана — Яна Дугарь.