Премія «Книга року BBC» назвала переможців. Нагороду отримав роман про війну «Доця»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У київському «Мистецькому арсеналі» відбулося вручення літературної премії «Книга року BBC — 2019». Переможцем став роман про початок війни на Донбасі «Доця» письменниці Тамари Горіха Зерня.

«Події роману розвиваються навесні-влітку чотирнадцятого року в Донецьку. Донбас — це точка обнуління, місце сили, де прозвучали найважливіші запитання. І тільки там заховані потрібні відповіді. Саме тут героїня втратила родину, дім, роботу, ілюзії — і саме тут зібрала уламки життя заново, віднайшла новий смисл і опору. Ця книга назавжди змінила того, хто її написав, і змінить кожного, хто її прочитає. Бо війна — це коли ти їси землю. І що важливіше, — коли годуєш землю», — сказано в описі книги на сайті премії.

Авторка книги на початку війни займалася волонтерською діяльністю і познайомилася з іншою волонтеркою, Наталією, яка стала пробразом головної героїні книги. Наталія допомагала військовим під час оборони Донецького аеропорту, а пізніше стала координувати волонтерську допомогу. У книзі описані реальні історії.

Нагороди отримали ще дві книги. У номінації «Дитяча книга року BBC —2019» перемогла книга «Сапієнси» Володимира Аренєва. Премію в номінації «Книга року — Есеїстика-2019» отримав збірник нарисів Тарася Прохаська «Так, але...».

Також була вручена нагорода кращому читачеві. Її отримала Інна Долгушина за її рецензію на книгу «Доця».

Автори книг отримають по 1 000 британських фунтів у гривневому еквіваленті (31 412 грн). Долгушина отримає електронну книгу Kindle.

Усього на премію було номіновано 24 твори. Повний список можна подивитися тут.