Вбивство Шеремета: суд заарештував ветерана Антоненка на два місяці

Автори:
Костя Андрейковець, Оксана Коваленко
Дата:

Печерський районний суд Києва заарештував на два місяці (до 8 лютого 2020 року) музиканта і ветерана АТО Андрія Антоненка, якого слідство підозрює в організації вбивства журналіста Павла Шеремета.

Рішення оголосив суддя Сергій Вовк, відвід якому раніше оголошував адвокат підозрюваного Станіслав Кулик. Арешт зустріли криками «Ганьба!»

Прокурори просили для Антоненка арешт без альтернативи застави. Серед ризиків вони назвали можливість втечі, тиск на слідство і свідків, а також знищення доказів. Прокурори також просили долучити до матеріалів інформацію про міну МОН-50, яку Антоненко нібито просив свого родича винести з дому перед обшуками. Про це раніше говорив міністр МВС Арсен Аваков. Адвокат заявив, що ці матеріали потрібно вивчити. Суддя відмовив у залученні нової інформації.

Адвокат Кулик оголосив відвід прокурорам, посилаючись на помилки в кількох документах, які могли свідчити про фальсифікації. Йшлося про постанову про зміну складу групи слідчих і прокурорів. Він також заявив, що запобіжний захід, який просять прокурори, необґрунтований. «Немає сенсу цитувати норми Кримінально-процесуального кодексу, але клопотання обвинувачення не відповідає цим нормам, вони ніяк не підтверджені доказами. Підозра необґрунтована, а отже немає причин для запобіжного заходу», — сказав Кулик.

Захист подав клопотання про те, щоб суд викликав на допит двох свідків — Олексія і Марину Єрмілових, які, за словами Кулика, були з Антоненком у день загибелі Шеремета. Суддя Вовк відмовив у допиті свідків.

Сам Антоненко заявив, що в день загибелі Шеремета «був у бані у Ворзелі (Київська область), а потім шукав приміщення для концерту». Після виступу свого адвоката Антоненко сказав, що на відео, яке було представлено на брифінгу, інша людина. «У людини на відео плечі прямі, у мене вони покаті. На відео вуха рівні, у мене зламані. На відео руки у людини чисті, у мене в татуюваннях [...]. Людей, які в підозрі, я не знаю. Наприклад, Яна Дугарь. Я взагалі спочатку подумав, що вона не жінка», — сказав він.

При цьому Антоненко додав, що формулювання в звинуваченні «ультранаціоналістичні погляди», які йому приписують, ображає його. «Я наполовину єврей. Ви своїми словами [в підозрі] образили мене і мою сімʼю», — заявив він.

Інший адвокат Антоненка Андрій Татарченко вважає, що виступ Авакова на брифінгу є тиском на суд, оскільки він «вже сказав, що злочин розкрито і є злочинці».

Взяти на поруки Антоненка виявили бажання більш ніж десять людей, серед яких депутатка від «Євросолідарності» Яна Зінкевич, ексдепутатка Радикальної партії Оксана Корчинська, начальник пресслужби Сил спецоперацій Олексій Нікіфоров, радниця командувача Сухопутних військ ЗСУ Олена Шевцова, лідер групи «Тартак» Олександр Положинський та багато інших.