Дослідження: Краби-самітники розподіляють раковини для житла за «людським» принципом поділу соціальних благ

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
Дослідження: Краби-самітники розподіляють раковини для житла за «людським» принципом поділу соціальних благ

Міжнародна група вчених видання Physica A опублікувала в The New York Times частину доповіді про розподіл раковин у крабів-самітників. За висновками вчених, поділ «дому» у крабів схожий на розподіл соціальних благ між людьми.

Як відомо, краби-самітники не можуть самостійно вирощувати на спині раковини, тому вони використовують панцирі мертвих слимаків або інші схожі за формою, розміром і вагою предмети. Вчені вирішили задля експерименту позбавити 300 крабів-самітників різного розміру й віку їхніх раковин, надавши їм нові, і подивитися, що буде.

За підсумками дослідження, принцип поділу 300 новеньких раковин був схожий на розподіл соціальних благ у людському суспільстві — більша частина затребуваних раковин була середнього розміру, тоді як лише 1% крабів щонайперше присвоїв найбільші раковини, які становили 3% від загальної маси наданих «будиночків».

Цей розподіл не ідеально повторює нерівність у людському суспільстві, однак максимально наближений до нього. Вчені зробили висновки, що розмір раковин у крабів залежить скоріше від становища в суспільстві, а не від ваги, оскільки величина раковин не залежала від кількості прожитих крабами років. Також піддослідні не передавали «житло» нащадкам, якщо тільки не знаходили собі кращу раковину.

Це, як вважають дослідники, також схоже на поведінку людей, які передають своє застаріле майно більш нужденним категоріям населення, купуючи дорожчі й комфортніші речі. Це явище під назвою «ланцюг доступних місць» відкрили ще в 1980 році.