Facebook запустить в Україні програму протидії дезінформації й маркуватиме маніпуляції

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У 2020 році соцмережа Facebook запустить в Україні програму протидії дезінформації. Про це повідомила менеджерка з публічної політики щодо України у Facebook Катерина Крук, передає «Детектор медіа».

«Ми зараз готуємося до розширення глобальної програми протидії дезінформації в Україні. У нас є система, яка відпрацьована у світі — це програма із назвою Тhird-party fact-checker. Ми співпрацюємо із локальними фактчекінговими організаціями, які допомагають нам перевіряти контент», — зазначила Крук.

За її словами, Facebook має 46 глобальних партнерів, які займаються перевіркою інформації, але партнерів в Україні поки нема.

«У нас є потенційна співпраця, але ще не підписаний контракт і, відповідно, ми готуємося на 2020 рік, щоб запустити цю програму в Україні», — сказала Крук.

Перевірку інформації компанія довіряє іншим організаціям, бо не має технічної можливості набрати штат експертів, щоб робити це самостійно. Катерина Крук зазначила, що Facebook не втручатиметься у роботу локальних фактчекерів.

Facebook також візуально виділятиме у стрічці інформацію, яка має ознаки маніпуляцій. Проте, як саме така інформація буде маркуватись — невідомо.

  • У Facebook створили для своїх працівників бота, який вчить їх правильно відповідати на критику щодо соцмережі.
  • Соцмережа Facebook вперше позначила фейковий пост на вимогу влади Сінгапуру.
  • Facebook платитиме користувачам за участь в опитуваннях.
  • У середині листопада у Twitter ввели обмеження на платну рекламу всього, що повʼязане з політикою, виборами й агітацією.