В Україні хочуть ввести присягу громадянина. Текст оприлюднено в президентському законопроєкті

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Народним депутатам надано для ознайомлення президентський законопроєкт № 2590 щодо змін в закон про громадянство. Проєкт позначено як невідкладний. Він, зокрема, передбачає введення присяги громадянина — обовʼязковий документ для набуття іноземцями громадянства України.

Присяга громадянина України — це документ, який має підписати іноземець і засвідчити, що у разі набуття громадянства України він визнає себе громадянином України. До списку країн, чиї громадяни складатимуть таку присягу, не можуть бути включені держави, визнані Верховною Радою державою-агресором або державою-окупантом (Росія). Відмова від присяги громадянина України дорівнює відмові від набуття громадянства України, а відкликання свого підпису під присягою не має юридичної сили.

Текст присяги:

«Я, (імʼя та прізвище), набуваючи громадянство України, урочисто присягаю неухильно додержуватися Конституції України і законів України, виконувати обовʼязки громадянина України та засвідчую, що у правових відносинах з Україною визнаю себе громадянином України».

Хто може отримати громадянство?

Законопроєктом також спрощено механізм отримання українського громадянства для низки осіб. Тепер їм замість фактичного припинення іноземного громадянства можна подати декларацію про відмову від іноземного громадянства. До списку таких осіб входять:

  1. Іноземці, які проходили військову службу за контрактом у Збройних силах України.
  2. Іноземці, які є громадянами країни-агресора (Росії) і які на своїй батьківщині зазнали переслідувань;
  3. Іноземці, які мають визначні заслуги перед Україною; іноземці, які брали безпосередню участь в АТО;
  4. Іноземці, які проходили військову службу за контрактом у Збройних силах України та нагороджені державною нагородою України.