Дослідники виявили майже 300 фейкових сайтів, які лобіюють у світі політику Індії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Дослідники виявили мережу підроблених сайтів, мета яких — вплив на західних політиків з метою лобіювання інтересів Індії. Про це пише ВВС.

Організація EU Disinfo Lab, що займається протидією дезінформації, виявила таку мережу з 265 сайтів, які працюють у 65 країнах. Також було встановлено, що у мережі беруть участь організації, відповідальні за антипакистанські акції в Європі. Водночас немає жодних доказів того, що ця мережа повʼязана з урядом Індії.

Як приклад наводиться створення клону сайту Manchester Times. У розділі «Про нас» використовується текст, скопійований зі статті Вікіпедії про видання. Крім того, низка сайтів використовують назви, що вводять в оману, наприклад Times of Los Angeles замість більш відомої Los Angeles Times.

Усі сайти копіюють контент з новинних агентств, щоб виглядати як справжні новинні ресурси. Дослідники виявили, що вони публікують антипакистанські статті та проіндійські вислови працівників неурядових організацій, повʼязаних з цією мережею.

Один з найбільш складних сайтів в мережі, який створює велику кількість відеоконтенту, — The Times of Geneva. Його діяльність орієнтована на осіб, які ухвалюють рішення в ООН. Зазначається, що після публікації звіту сайт перестав оновлюватися.

Також дослідники звернули увагу, що члени Європарламенту безпосередньо взаємодіяли з цією мережею на різних рівнях — «шляхом написання статей, участі в зарубіжних поїздках і пресконференціях або виступів у Європейському парламенті від імені цих ЗМІ».

Хто стоїть за цією мережею?

Згідно з даними дослідження, координатором цієї мережі є компанія Srivastava Group. Це індійський холдинг, який заявляє на своєму сайті, що у нього «є інтереси в області природних ресурсів, екологічно чистої енергії, повітряного простору, консалтингових послуг, охорони здоровʼя, друкованих ЗМІ та видавничої діяльності».

Одна з філій Srivastava Group — Міжнародний інститут досліджень за неприєднання (IINS), що спонсорував у жовтні візит правих депутатів Європарламенту в регіон Кашмір.

При цьому кореспондент ВВС відвідав адресу, вказану на сайті компанії. Охоронець будівлі повідомив, що в ній немає офісу, а мешканка сусіднього будинку повідомила, що ніколи не бачила в ній ділової активності.