Верховний суд підтвердив зупинку перейменування УПЦ МП

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховний суд залишив у силі рішення суду, який призупинив перейменування Української православної церкви (Московський патріархат). Про це йдеться у відповідному рішенні.

Таке рішення суд ухвалив 11 грудня. У цьому позові Міністерство культури намагалося оскаржити рішення судів попередньої інстанції, які тимчасово зупинили перейменування УПЦ МП відповідно до ухвалених у 2018 році змін до закону про свободу совісті та віросповідання. Цей закон вимагає у релігійних організацій вказувати у своїй повній назві приналежність релігійної організації до керівного центру, якщо він перебуває за межами України — на території держави, яка здійснила військову агресію проти України або окупувала частину її території.

Суд дійшов висновку, що «Київська Митрополія Української Православної Церкви є центральним виконавчо-розпорядчим церковним органом (релігійним адміністративним центром) незалежної і самостійної у своєму устрої та управлінні УПЦ, що здійснює керівництво єпархіальними управліннями, парафіями, монастирями, духовними школами, братствами та іншими релігійними організаціями УПЦ».

Таким чином, суд відмовив Мінкульту в оскарженні рішень судів нижчої інстанції. Рішення є остаточним та оскарженню не підлягає.