Колишній офіцер МВС Білорусі розповів про вбивства опонентів Лукашенка. Зараз він очікує політичного притулку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Колишній офіцер Спеціального загону швидкого реагування МВС Білорусі (СОШР) Юрій Гаравський розповів про вбивства опозиційних політиків в 1999—2003 роках, які виступали проти президента Олександра Лукашенка. В інтервʼю Deutsche Welle він заявив, що особисто брав участь у злочинах за «наказом згори».

За словами Гаравського, він з іншими бійцями СОШР брав участь у викраденні та вбивстві ексміністра внутрішніх справ Білорусі Юрія Захаренка, ексглави Центрвиборчкому Віктора Гончара і бізнесмена Анатолія Красовського, який підтримував опозицію.

Він розповів, що наказ надходив від керівника СОШР підполковника Дмитра Павличенка, який особисто застрелив політиків і бізнесмена. Захаренка, за словами Гаравського, вивезли на навчальну базу внутрішніх військ за межі Мінська і застрелили. Тіло відвезли на Північне кладовище і спалили в крематорії. Гончара та Красовського затримали в сауні та відвезли на територію законсервованої військової частини, де вони були страчені та зариті в ямах.

«Я можу під присягою в суді офіційно підтвердити. Можу показати на карті місця вбивств Захаренка, Гончара та Красовського. Я не знаю, де точно похований Захаренко, тому що Північне кладовище велике. Але це знає Павличенко. А місце поховання Гончара та Красовського можу з точністю до метра показати», — сказав Гаравський.

Він стверджує, що готовий свідчити під присягою в суді, а його слова можуть підтвердити ще 14 осіб. Гаравський також показав низку документів, з яких виходить, що він пішов з СОШР у 2003 році та підписав папір про нерозголошення військової таємниці. Зараз він очікує політичного притулку в одній з німецькомовних країн в Європі.

У коментарі виданню TUT.BY колишній командир СОШР Павличенко назвав слова Гаравського маячнею. «Гаравський відслужив півтора року строкової служби, а потім зганьбив [внутрішні війська]. Ніякого відношення до СОШР він не має», — сказав Павличенко і додав, що Гаравському в 1999 році інкримінували вимагання.