«Репортери без кордонів»: У 2019 році загинули 49 журналістів, 57 вважаються викраденими

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У 2019 році у світі під час виконання професійних обовʼязків загинули 49 журналістів, 389 наразі перебувають у вʼязниці, а 57 у заручниках. Про це йдеться у щорічному звіті щодо насильства та жорстокого поводження з журналістами організації «Репортери без кордонів».

Найнебезпечнішими для життя журналістів у 2019 році стали Сирія (10), Мексика (10), Афганістан (5), Пакистан (4) і Сомалі (3).

Журналістика залишається небезпечною професією, але кількість загиблих журналістів цього року є найменшою за 16 років, і це вражаюче зниження на 44% у порівнянні з минулим роком. «Репортери без кордонів» повідомляють, що це є результатом зменшення кількості загиблих журналістів у зонах війни. Але кількість журналістів, які загинули в мирних країнах, залишається такою ж, як у попередні роки.

«Навіть якщо у 2019 році у збройних конфліктах загинуло значно менше працівників ЗМІ, ніж у попередні роки, така мирна країна, як Мексика, так само небезпечна для журналістів і журналісток, як і Сирія, де триває громадянська війна», — розповів речник правління організації Міхаель Редіске.

Цього року у світі були увʼязнені 389 журналістів, що на 12% більше, ніж минулого року. Половина таких випадків трапилися в Китаї (120 осіб), Єгипті (34) та Саудівській Аравії (32). Також були увʼязнені кореспонденти в Сирії (26), Туреччині (25) та Вʼєтнамі (25).

Також на кінець цього року щонайменше 57 працівників ЗМІ вважаються викраденими.

  • 2018 рік став найбільш масштабним у контексті насильства та жорстокого ставлення до журналістів і працівників преси. З 1 січня до 1 грудня було вбито 80 журналістів у всьому світі, ще 348 перебувають в тюрмах, 60 у заручниках. Один з них — українець Станіслав Асєєв, якого в «ДНР» звинувачують у шпигунстві.
  • Навесні «Репортери без кордонів» опублікували річний звіт про свободу слова, Україна посідає 102 сходинку.