КС визнав конституційним законопроєкт Зеленського про зменшення кількості нардепів до 300 осіб

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Конституційний суд України визнав конституційним законопроєкт про внесення змін до Конституції щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради — кількості народних депутатів — на 150 осіб. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на джерела у суді.

«Законопроєкт визнаний таким, що відповідає Конституції, але з застереженнями», — сказав співрозмовник агентства.

Застереження стосуються того, що при внесенні змін повинна бути дотримана системність усіх положень, тобто змін зажадають ще низка статей, де йдеться про чисельність депутатів — наприклад, про їхнє право на конституційне подання.

  • 3 вересня парламент направив до Конституційного суду для отримання висновку президентський законопроєкт «Про внесення змін до статті 76 і 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи)» (№ 1017). Законопроєктом пропонується в статті 76 Основного закону передбачити, що конституційний склад Ради становить 300 народних депутатів (зараз їх 450), які обираються строком на пʼять років. У статті 77 вноситься норма про те, що народні депутати обираються за пропорційною виборчою системою. Верховна Рада просила КС дати висновок щодо відповідності положень законопроєкту вимогам статей 157 і 158 Конституції.
  • Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт про зменшення кількості депутатів і перехід до пропорційної системи виборів. Згідно з документом, що позначений як «невідкладний», депутатів має бути 300, а не 450, а мажоритарну систему скасують.