Архієпископ Климент призупинив голодування. Каже, що його попросив про це митрополит Епіфаній

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Архієпископ Кримської єпархії ПЦУ Климент призупинив оголошене ним 10 грудня безстрокове голодування. Про це він заявив 17 грудня на пресконференції в Києві, повідомляє «Радіо Свобода».

Він розповів, що 15 грудня предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній попросив його призупинити голодування.

«Я не можу піти проти волі блаженнішого і пообіцяв, що я припиню голодування. Але тимчасово. Якщо я побачу, що питання не буде вирішуватися, тоді я продовжу це голодування. І я не буду дивитися ні на чиї обіцянки, тому що було 6 років обіцянок і брехливих заяв від уряду», — сказав архієпископ Климент.

За його словами, 18 грудня уряд має надати перші результати, які допоможуть вирішити низку питань з Кримською єпархією.

«Цього тижня відбулися зустрічі з міністром [у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України] Оксаною Колядою. Вона дала певні доручення профільним міністерствам — до середи підготувати пропозиції для того, щоб до кінця тижня сформувати відповідну постанову та розпорядження, які будуть підписані прем’єр-міністром України», — розповів Климент.

Що відбувається?

Від початку року в Криму точиться боротьба за кафедральний Собор святих рівноапостольних Володимира та Ольги в Сімферополі, де проводить богослужіння громада Кримської єпархії УПЦ КП, що перейшла в Православну церкву України (ПЦУ). Російське Міністерство майнових і земельних відносин Криму в лютому 2019 року зажадало від ПЦУ звільнити будівлю собору, пояснивши це закінченням терміну дії договору з Кримською єпархією УПЦ КП. У березні російська влада в окупованому Криму подала в суд на ПЦУ, щоб забрати собор.

Пізніше на центральному автовокзалі Сімферополя затримали архієпископа Кримської єпархії ПЦУ Климента. Архієпископ Климент планував відвідати судове засідання політвʼязня Павла Гриба в Ростові-на-Дону.

Підконтрольний Росії Арбітражний суд Криму 28 червня зобовʼязав передати в користування російського Мінмайна Криму приміщення собору. Архієпископ Климент повідомив, що оскаржуватиме це рішення. Згодом у будівлі храму почалися будівельні роботи, ініційовані Мінмайна Криму без узгодження з Кримською єпархією.

Арбітражний суд Центрального округу Калуги 14 листопада відхилив касаційну скаргу представників Кримської єпархії ПЦУ, де вони намагалися оскаржити рішення про розірвання договору оренди собору в центрі Сімферополя.

А 24 вересня 2019 року в управлінні російського Міністерства юстиції Криму втретє відмовили в реєстрації української православної парафії на півострові.

  • 10 грудня біля будівлі Кабінету міністрів у Києві архієпископ Кримської єпархії ПЦУ Климент оголосив безстрокове голодування.