Стрес-тестування НБУ виявило істотні проблеми в державних Ощадбанку та Укрексімбанку

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Національному банку України за підсумками стрес-тестування виявили, що два державних банки — Ощадбанк та Укрексімбанк — мають проблеми з капіталом. Про це йдеться у звіті НБУ про фінансову стабільність.

«Проведене у 2019 році стрес-тестування показало, що у системі залишається кілька банків, зокрема два державних, із потенційними суттєвими проблемами. Вони можуть потребувати значних обсягів капіталу в разі реалізації несприятливого макроекономічного сценарію. Їхня фінансова стійкість є низькою, фінустанови вразливі до можливих криз», — йдеться у звіті Нацбанку.

Корпоративний портфель цих двох банків на 20% складається з кредитів державним компаніям та на 60% — з кредитів топ-20 відомим приватним бізнес-групам. Ці кредити мають погану якість і формують 81% усіх непрацюючих кредитів Ощадбанку та Укрексімбанку.

При цьому Ощадбанк та Укрексімбанк наразі не змогли врегулювати проблемну заборгованість. Частка непрацюючих кредитів у корпоративному портфелі державних банків нині становить 56,8%. Практично всі кредити, що на сьогодні визнані непрацюючими, були видані до 2015 року.

У Нацбанку повідомляють, що нові кредити зазначених банків переважно прийнятної якості, проте їхня кредитна політика має бути більш виваженою. Банки повинні здійснювати ефективну стратегію та дотримуватися її.