Малюк Йода, Grumpy Cat і гарлем-шейк: названі головні меми десятиліття, що минає

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

До кінця 2019 року, а з ним і кінця цілого десятиліття, видання Huffington Post вирішило пригадати найяскравіші меми останніх 10 років. Разом з ним згадуємо і ми.

2010 рік — Сумний Кіану Рівз

Фотограф Рон Асадорян зняв самотнього Кіану Рівза у травні 2010 року, коли той сидів на лавці в парку та їв сендвіч. Фотографія стала мегапопулярною в інтернеті — зазвичай її супроводжував опис усіх напастей в житті актора, зокрема його нереалізовані мрії, смерть вагітної дівчини та хвороби його сестри. Насправді актор так готувався до ролі наркомана в артхаусній драмі «Троє в Нью-Йорку», але інтернет уже було не зупинити — безліч людей повірили, що Кіану перебуває у глибокій депресії та зовсім перестав дбати про себе.

Паралельно знайшлося чимало жартівників, які відфотошопили знімок з неголеним актором – його «саджали»на лаву до Форреста Гампа, робили членом компанії гопників і поміщали в один кадр з ексцентричним фізиком Григорієм Перельманом.

2011 рік — Поблажливий Вонка

Буває, що мемом стає не цитата, а фото кіногероя, яке вдало підходить для демонстрації якоїсь емоції. У номінації «поблажливість» перше місце займає герой мюзиклу 1977 року «Віллі Вонка і шоколадна фабрика». В екранізації повісті Роалда Даля ексцентричний кондитер Віллі Вонка влаштовує дітям та їхнім батькам екскурсію по своїй фабриці та показує новітні солодкі винаходи, що перебувають на стадії тестування: «вічний льодяник», «волохаті іриски» тощо.

Восени 2011 року хтось заскріншотив хитрий вираз обличчя актора Джина Вайлдера, і зʼясувалося, що з його допомогою дуже зручно висміювати наївність і дурість. Часто зображення Вонки супроводжується коротким підписом: «Ну-ну, продовжуй...» — і в такому вигляді публікується в коментарях до дурнуватих постів, але також може містити й розгорнуту критику на адресу недалекого співрозмовника.

2012 рік — Grumpy Cat

Кішка на імʼя Соус Тардар, більш відома як Grumpy Cat, стала справжньою інтернет-сенсацією після того, як брат її власниці Табати Бундесен у вересні 2012 року розмістив фотографію кішки на сайті Reddit. За словами Табати, зовнішність тварини повʼязана з вродженою карликовістю і неправильним прикусом. Імʼя кішки походить від назви соусу тартар. Це повʼязано з тим, що коли вона була ще кошеням, її шерсть була вкрита темними плямочками. Крістал, дочка Табати, вирішила, що це схоже на соус тартар.

Коли кішка стала досить популярною в інтернеті, її власниця створила сторінку у Facebook. У травні 2013 року кішка отримала премію Webby Award у номінації «Мем року». На жаль, у травні 2019 року Grumpy Cat померла, їй було сім років.

Bruce Glikas / FilmMagic

2013 рік — Harlem Shake

Цей мем зʼявився після популярного ролика, викладеного 2 лютого 2013 року на YouTube, що був пародією на відео австралійсько-японського відеоблогера Filthy Frank. Він зібрав близько 2,5 млн переглядів за перший тиждень. Одразу після цього в інтернеті зʼявилися сотні схожих роликів.

Суть танцю полягає в тому, що під вступні 14—15 секунд танцює одна людина в головному уборі (зазвичай шоломі чи масці), в той час як інші люди в кадрі зайняті своїми справами. Після чого всі діючі особи (в костюмах або майже голі) танцюють або здійснюють хаотичні рухи, приймаючи незвичайні пози або роблячи еротичні рухи тазом у повітрі. Ролик триває завжди приблизно 31 секунду. У музичному супроводі використовується уривок із синглу американського музиканта Baauer. Вважається, що саме хронометраж є одним з ключів до високої популярності цього відео.

2014 рік — Кім Кардашʼян

У 2014 році журнал Paper випустив номер із цікавим зображенням Кім Кардашʼян на обкладинці — американська зірка зігнулася в складній позі, поставивши на свою пʼяту точку келих, у який наливала шампанське. Заголовок на обкладинці говорив: «Зламай інтернет, Кім Кардашʼян». На іншому знімку для цього ж видання Кім постала повністю голою.

Сумніватися в тому, що Кардашʼян «зламала інтернет», не доводиться. Користувачі соціальних мереж жваво відреагували десятками фотожаб і навіть запустили спеціальний хештег #BreakTheInternet у Твіттері.

2015 рік — Біло-золоте плаття. Або чорно-синє?

Мати нареченої з Шотландії купила сукню та надіслала її фотографію своїй дочці. Фактично відразу розгорілася суперечка про колір плаття — блакитне з чорними смужками чи біле з золотими. Згодом зʼясувалося, що плаття на фото насправді було блакитно-чорним, однак дискусії щодо того, які кольори бачать різні користувачі, тривали на багатьох форумах.

Феноменом зацікавилися нейробіологи, які встановили, що причина полягає в оптичній ілюзії через неправильну світловіддачу та обробку фото. Після того як цей знімок став популярним, багато користувачів зажадали придбати саме таку сукню — продажі зросли в кілька разів.

2016 рік — Жабеня Пепе

Жабеня Пепе створив у 2005 році американський художник Метт Фʼюрі. Як мем його зображення використовували починаючи з першого випуску коміксу Вoyʼs Club. Зображення Пепе і раніше використовувалося як мем, але у 2015 здобуло особливу популярність через передвиборчу кампанію у США. У жовтні 2015 року Трамп переслав у Twitter зображення самого себе в образі Пепе, яке було повʼязане з відео You canʼt Stump the Trump (Випуск 4) («Вам не вибити Трампа з гри, частина 4»).

2017 рік — Хлопець, який відволікся

Цей мем створено на основі знімку 2015 року іспанського фотографа Антоніо Гіллема. Користувачі соціальних мереж почали використовувати зображення як мем на початку 2017 року, а в серпні воно стало вірусним — його використовували, щоб зобразити різні форми невірності й не тільки. Мем надихнув на створення різних побічних продуктів та отримав визнання критиків.

2018 рік — Байкери, які лаються

У 1999 році батько і син з однаковими іменами — Пол Тейтел — відкрили майстерню з кастомізації чоперів. У 2002 році телеканал Discovery почав знімати про цих механіків реаліті-шоу American Chopper. У кінці 2008 року між батьком і сином стався сильний скандал, після якого Пола-молодшого звільнили з компанії. Він ненадовго повернувся туди у 2009 році, після чого остаточно пішов і створив власну майстерню. Саме запис цього скандалу і став основою для популярного мема.

Перші версії мема, базовані на цьому ролику, зʼявилися на Reddit у 2011—2012 роках. Не в усіх з них обігравалася тема конфлікту (деякі, навпаки, помʼякшували розмову батька і сина), але обовʼязково згадувався стілець, який кинув Пол-молодший.

2019 рік — Малюк Йода

У 2019 вийшов американський телесеріал у жанрі космічний вестерн, який є частиною всесвіту «Зоряних воєн», під назвою «Мандалорець». Головний герой серіалу — представник майже винищеної раси мандалорців, найкращих у галактиці мисливців за головами. Але шалену популярність в інтернеті завоював аж ніяк не цей герой у виконанні Педро Паскаля. Справжньою сенсацією стала поява в серіалі представника раси магістра Йоди. Малюка Йоду полюбили насамперед за те, що він неймовірно милий. Справжнє імʼя та раса, до якої належить малюк Йода, досі невідомі.