«На відео різні жінки». Нацполіція спростувала інформацію про розбіжність результатів експертиз у справі Шеремета

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національна поліція спростувала інформацію про те, що експерти у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета не змогли підтвердити причетність підозрюваної — дитячого хірурга Юлії Кузьменко. Про це повідомляє пресслужба відомства.

В Нацполіції пояснили, що експерт з Великої Британії Іван Бірч ще до призначення експертизи визначав, чи придатне для дослідження відео, вилучене із камер спостереження на місці вибуху авто Шеремета. «Для проведення цього аналізу йому надали обмежений фрагмент відео. Проглянувши його, Бірч попередньо припустив, що всі зображені жінки на відео можуть бути однією і тією самою особою», — повідомили у Нацполіції.

Однак коли слідчі отримали достатню кількість відеозаписів з кількох камер, на яких були зафіксовані ймовірні організатори та виконавці злочину, вони призначили необхідні експертизи. Їх проводили фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, які офіційно залучили до досліджень Івана Бірча. У цих офіційних висновках експерти вказують на те, що на записах фігурували різні жінки.

Зазначається, що слідчі Нацполіції надали стороні захисту дозвіл на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження у частині, що не зашкодить досудовому розслідуванню. Нацполіція закликала сторони кримінального процесу, журналістів і громадськість «не викривляти озвучену раніше офіційну інформацію» щодо розслідування вбивства Шеремета.

Про що йдеться?

Напередодні журналісти «Слідства.Інфо» заявили, що експерти у справі Шеремета не змогли підтвердити причетність підозрюваної Кузьменко. Вони пояснили, що для того щоб з’ясувати, чи може бути Кузьменко причетною до вбивства Шеремета, фахівці провели три дослідження: психологічне, портретне та криміналістичний аналіз ходи. Документ комплексної експертизи засвідчує, що четверо фахівців підписали висновки, які суперечать один одному.

Журналісти з’ясували, що висновки експертів не можуть цілковито підтвердити причетність лікарки до вбивства журналіста Павла Шеремета. Психологічна експертиза каже, що люди на відео ідентичні, портретна експертиза не може назвати їх ідентичними, а експертиза ходи вважає докази «умовно-достатніми».