Убивство Шеремета: Підозрюваний Антоненко відмовляється свідчити, бо вважає слідчих упередженими

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Підозрюваний у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета ветеран АТО, музикант Андрій Антоненко відмовляється свідчити. Про це йдеться у заяві групи правового захисту Антоненка, яка відвідала його в ізоляторі тимчасового тримання 17 грудня.

Антоненко відмовився свідчити, бо вважає слідчих упередженими. У заяві наголошують, що він був змушений відмовитися, бо його «на всю країну вищі керівники поліції, глава МВС, генеральний прокурор, а також особисто президент України в один голос фактично назвали злочинцем».

«Слідчий вчора намагався допитати Андрія, але він вимушений був скористатися правом, передбаченим ст. 63 Конституції України (тобто відмовитись давати свідчення або пояснення щодо себе, членів сімʼї чи близьких родичів). […] Андрій в подальшому буде давати показання, але лише коли переконається в неупередженості слідства. Наразі, з урахуванням наявних у справі матеріалів і гучних заяв керівництва країни у ЗМІ, такої впевненості немає», — йдеться в заяві.

Також у групі захисту наголошують, що Антоненко не розуміє, за що його підозрюють, також він не визнає провини та всі факти, які про нього викладають: «Оскільки ці факти, у тому числі алібі, легко перевірити, ми очікуємо від слідства швидкої реакції найближчим часом».

У заяві повідомляють, що Антоненко почав спілкуватися з іншою підозрюваною Юлею Кузьменко на тлі волонтерства: «Вже після згаданої паном Аваковим події. А саме після того, як їх познайомив її цивільний чоловік, з яким в процесі спілкування на байкерській тусовці вони виявили, що Юля була асистентом під час операції у сина, а згодом і свідком під час ДТП, в яку потрапили дружина та діти Андрія. Андрій офіційно заявив для пана Авакова, що ДТП і хворобу серця сина він не організовував», — наголошують в заяві групи.

«Щодо інших дійових осіб. Андрій особисто не знає та ніколи з ними ніяких справ не обговорював. Ми припускаємо, що ці люди могли підходити в загальній масі до нього після виступів. Але ми підкреслюємо, що жодного разу в житті він не обговорював з ними ніяких питань. Щодо світлин з цими особами. З Андрієм часто після виступів разом фотографуються люди, але не з усіма він у подальшому спілкується», — розповіли в групі захисту.

  • За даними слідства, ветеран АТО Андрій Антоненко є організатором вбивства журналіста Павла Шеремета. 14 грудня його заарештували на 2 місяці. Прессекретар Сил спеціальних операцій Олексій Нікіфоров повідомив, що перебування в зоні проведення АТО/ООС Антоненка було пов’язано з його діяльністю як музиканта.
  • Антоненко передав із СІЗО листа, в якому подякував матері Шеремета та спростував свою причетність до вбивства журналіста.
  • Антоненка та ще кількох підозрюваних затримали 11 грудня. 12 грудня Печерський районний суд Києва відправив під домашній арешт підозрювану Яну Дугарь. Пізніше суд заарештував на 2 місяці ще одну підозрювану — Юлію Кузьменко, яка, за версією слідства, заклала бомбу під авто Шеремета.
  • Для того щоб з’ясувати, чи може бути лікарка Юлія Кузьменко причетною до вбивства журналіста Павла Шеремета, фахівці провели три дослідження: психологічне, портретне та криміналістичний аналіз ходи. За даними проєкту «Слідство.Інфо», документ комплексної експертизи засвідчує, що четверо фахівців підписали висновки, які суперечать один одному.
  • 20 липня 2016 року в Києві було вбито журналіста Павла Шеремета, його автомобіль підірвали в центрі міста о 07:45. За три роки справу так і не розкрили.