Символ японського руху #MeToo Шіорі Іто виграла справу про зґвалтування

Автор:
Ольга Березюк
Дата:
Символ японського руху #MeToo Шіорі Іто виграла справу про зґвалтування

Японська журналістка Шіорі Іто тримає плакат з написом «Перемога» перед Токійським окружним судом, 18 грудня 2019 року.

Kyodo News via Getty Images

Японська журналістка Шіорі Іто, чиї звинувачення у зґвалтуванні проти відомого телевізійного журналіста Норіюкі Ямагучі перетворили її на символ руху #MeToo в країні, отримала 3,3 млн єн (700 тис. грн) як компенсацію.

Про це пише The Guardian.

Токійський районний суд зобовʼязав Ямагучі, який послідовно заперечував звинувачення, виплатити Іто збитки та відхилити свій позов проти неї на 130 млн єн.

У своїй письмовій постанові суд заявив, що вона була змушена займатися сексом без контрацепції, перебуваючи в несвідомому стані та в стані сильного спʼяніння».

«Ми визнаємо, що позивач досі страждає від спогадів і панічних атак», — йдеться в рішенні суду

Справа Шіорі Іто

Шіорі Іто стала відомою у 2017 році, після того як звинуватила колишнього главу Вашингтонського бюро мережі TBS Норіюкі Ямагучі, тісно повʼязаного з премʼєр-міністром Сіндзо Абе, у зґвалтуванні.

Іто стверджувала, що 53-річний Ямагучі зґвалтував її у 2015 році, коли вони зустрілися, щоб поїсти, випити й обговорити можливість працевлаштування. Вона стверджувала, що він затягнув її в готельний номер і напав на неї, коли вона втратила свідомість після обіду.

У своїй книзі про цей інцидент «Чорний ящик» Іто припустила, що їй підмішали наркотик для «зґвалтування на побаченні», але у неї не було можливості довести це, оскільки поліція не перевірила її на наявність наркотичних речовин.

Того ж року Ямагучі написав у журнальній статті, що він «навіть не чув про наркотики для зґвалтування на побаченні», про які згадувала Іто, і що вона «занадто багато пила».

Іто подала цивільний позов після того, як поліція вирішила не заарештовувати Ямагучі — цей крок привернув увагу до нездатності Японії належним чином розслідувати звинувачення у зґвалтуванні та сексуальному насильстві. Вона вимагала 11 млн єн як компенсацію за свої страждання після того, як прокурори відмовилися висунути звинувачення Ямагучі, посилаючись на недостатність доказів.