Опитування: Шоумен Притула обігнав Кличка в рейтингу довіри киян. Гордон на третьому місці

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Києві рейтинг довіри місцевих політиків і громадських діячів очолюють шоумен Сергій Притула, міський голова Віталій Кличко та журналіст Дмитро Гордон. Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» 12—16 грудня у столиці.

Рейтинг довіри очолив Притула, йому довіряють 35% киян, але трохи більше — 39% — не довіряють. Кличкові довіряють теж 35% киян, але при цьому не довіряють 55%.

Гордону довіряють 32%, не довіряють — 48%. На четвертому місці — колишній столичний мер Олександр Омельченко, йому довіряють 27%, а не довіряють 45%. Решту кандидатів зі списку кияни переважно не знають або оцінюють негативно.

Як свідчать результати опитування, 49% киян не задоволені діяльністю Кличка як міського голови, тоді як 42% опитаних задоволені.

При цьому, роботою Київської міської ради задоволені 31% (не задоволені 53%), громадського транспорту — 43% (не задоволені 48%), освітніх установ столиці — 28% (47%), комунальних служб і медичних установ Києва — по 23% (не задоволені 70% і 63% відповідно).

Згідно з результатами опитування, 36% киян вважають, що справи в місті йдуть у правильному напрямку, 38% — у неправильному, 27% не визначилися з цього питання.

Сфери, де кияни відносно частіше побачили поліпшення за останні пять років, — це парки та сквери (70%), стан доріг (45%) і громадський транспорт (30%). У той же час, на думку жителів столиці, значно погіршилася ситуація з боротьбою з незаконним гральним бізнесом (38% вважають, що вона погіршилася і лише 7%, що покращилася), незаконними забудовами (48% і 7%), паркуванням (49% і 5 %) і завантаженістю вулиць та заторами (55% і 5%).

Опитані вважають успіхами Кличка парки та сквери (38% киян), якість доріг (22%), облаштування зон відпочинку (21%) і місць заняття спортом (20%); пріоритетними сферами розвитку міста кияни насамперед бачать медичні установи (59%), якість житлово-комунальних послуг (55%), розвиток освітніх установ (36%), якість і доступність громадського транспорту (32%), якість доріг (31%), збір та утилізацію сміття (27%), боротьбу з корупцією (24%), незаконними забудовами (20%) та екологію (18%) .

Аудиторія опитування: жителі Києва від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком та статтю. Вибіркова сукупність: 1 000 респондентів. Особисте формалізоване інтервʼю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження не більше за 3,2%.

  • За даними опитування, проведеного центром «Соціальний моніторинг» 6—11 листопада, 25% киян мають намір проголосувати на виборах мера Києва за чинного міського голову Віталія Кличка. Другим у списку йде телеведучий Андрій Пальчевський, за якого готові проголосувати 8% опитаних. 7% респондентів віддали б голоси за нардепа від «Слуги народу» Олександра Ткаченка.
  • У листопаді стало відомо, що депутат Верховної Ради від «Слуги народу» Олександр Ткаченко має намір балотуватися на посаду мера Києва.
  • 7 листопада у Київраді створили міжфракційне обʼєднання «Новий Київ», анонсоване Ткаченком. Воно виступає опозицією до Кличка.