Україна та Румунія підписали угоду про реверс газу з 1 січня 2020 року

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Оператор ГТС України та румунський оператор Transgaz підписали міжоператорську технічну угоду про взаємодію відповідно до європейських правил з 1 січня 2020 року. Про це оператор ГТС України повідомляє у Facebook.

Тобто з 1 січня в міждержавній точці «Ісакча1 — Орловка1» буде доступною потужність за маршрутом Україна—Румунія в розмірі 17,8 млн куб. м на добу, а також у зворотному напрямку — 15,8 млн куб. м на добу.

Директор з розвитку в «Укртрансгазі» Сергій Макогон пояснив, що таке рішення дозволяє створити додатковий маршрут для імпорту газу в Україну, насамперед для забезпечення газом споживачів Молдови та прикордонних споживачів України в Одеській області.

За його словами, це дасть можливість безперебійно пройти зиму, навіть за умови ймовірного припинення транзиту газу з РФ.

«Більше того, нова угода створює для Молдови додаткову технічну можливість альтернативно імпортувати газ для власних потреб з Туреччини та Греції у разі, якщо «Газпром» зупинить транзит в Європу через територію України», — додав Макогон.