Учені зʼясували, як виглядала жінка, яка жила майже 6 тисяч років тому. Допоміг у цьому шматок смоли, який вона жувала

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Учені з Копенгагенського університету зуміли відтворити геном жінки, яка жила 5 700 років тому, у камʼяному столітті. Про це йдеться на сайті університету.

Відкриття вдалося зробити завдяки шматку жувальної смоли, який знайшли на півдні Данії, — він зберіг фрагменти ДНК жінки, а також сліди їжі, що дозволило відтворити як її портрет, так і загальну картину життя в Північній Європі в епоху неоліту.

Theis Jensen / University of Copenhagen

Власниця «давньої жуйки» була смаглявою темноволосою мисливицею-збирачкою з блакитними очима. У неї в роті жили приблизно ті ж бактерії та віруси, що й у сучасних людей. Серед них, наприклад, виявили вірус Епштейна — Барр (вірус герпесу людини четвертого типу).

Жінка не виглядає як типовий сучасний житель Скандинавії, тому вчені припускають, що світла шкіра поширилася в регіоні пізніше — таким чином люди поступово адаптувалися до життя під слабким північним сонцем.

Дослідники також виявили у жінки непереносимість лактози. Людський організм навчився засвоювати її пізніше, після неолітичної революції, внаслідок якої відбувся перехід від полювання і збирання до сільського господарства на основі землеробства і тваринництва, зокрема молочного.

У смолі також виявили ДНК їжі жінки: вона харчувалася лісовими горіхами та качиним мʼясом.