Рогатий демон, відьма та гобліни. Названі найстрашніші персонажі різдвяної міфології країн Європи

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У багатьох країнах Європи різдвяні традиції містять деяких дивних і навіть лякаючих персонажів. Головних із них зібрало видання The Guardian.

Крампус (Центральна Європа)

У деяких країнах святий Миколай має антипода. Один із них — Крампус, демонічний козлоподібний монстр з рогами і довгим язиком. Він тягне за собою ланцюга, коли ходить, і зловісно гримить ним. Він несе березу, щоб бити неслухняних дітей, а іноді кошик або мішок для їхнього викрадення. Цей персонаж присутній у культурі країн Центральної Європи. Напередодні дня святого Миколая, 5 грудня, відзначають Крампуснахт. Натовпи «крампусів» крокують містами у великих зловісних костюмах.

Wikipedia / MatthiasKabel

Фрау Перхта (Австрія)

Фрау Перхта — відьма, яка приходить подивитися, хто з дітей був неслухняним. За переказами, вона розрізає живіт поганих дітей і заповнює їхні трупи соломою. Популярний персонаж у культурі Австрії та німецької Баварії.

Марі Лвід (Уельс)

Це чудовисько з черепом коня та в довгому плащі, за яким ідуть і співають люди. В очних западинах коневі вставляють штучні очні яблука. «Коли ви стоїте охоплений страхом при вигляді Марі Лвід, дорослі навколо вас починають радісно бажати один одному щасливого нового року», — пише видання.

A Raven Above Press / Flickr

Гріла і Йольський Кіт (Ісландія)

Гріла — це гігантська людожерка, яка живе в печері. Під час Різдва вона зʼявляється, щоб полювати на дітей, яких викрадає, тягне у свою печеру і готує в чані.

У Гріли є безліч компаньйонів, у тому числі її 13 неслухняних дітей-тролів. Також серед її помічників — Йольський кіт. Він переміщується по місту в темряві, вдивляючись в освітлені вікна дитячих спалень. Єдиний спосіб вберегтися від того, щоб бути зʼїденим — показати коту, що дитина отримала новий одяг на Різдво як знак хорошої поведінки в минулому році.

Jennifer Boyer / Flickr

Ганс Трапп (Франція)

Згідно з переказами, Ганс Трапп був місцевим жителем у регіоні Ельзас, відомий своєю жадібністю і безпринципністю. Він використовував чаклунство, щоб стати багатим. Після відлучення від католицької церкви він втратив своє багатство і соціальний статус, бродив по сільській місцевості, замаскований під опудало.

У якийсь момент Трапп занурився в ідею дегустації людської плоті. Він заманив хлопчика-пастуха, убив його, а потім приготував на вогні. Однак перш ніж Ганс Трапп встиг скуштувати його плоть, Господь ударив Траппа блискавкою. Ганс Трапп помер, але іноді повертається на Різдво, щоб іти від дверей до дверей у пошуках «смачних» дітей.

Калліканцарі (Греція, Болгарія, Сербія, Туреччина)

Калліканцарі — гобліни, які проводять більшу частину року під землею, намагаючись викликати кінець світу. Під час різдвяного посту вони виходять на поверхню, щоб заподіяти людям зло. Їх іноді описують як чорних пухнастих істот з іклами та рогами.

Пер Фуеттар (Франція, Бельгія, Швейцарія)

Пер Фуеттар був мʼясником. За переказами, він і його дружина викрали, пограбували і вбили багатих дітей. Святий Миколай розкрив злочин і воскресив дітей. Задля покарання він забрав Пера Фуеттара «в рабство» як свого вічного слугу. Він прямує за святим Миколаєм по всьому світу, маючи справу з проблемними дітьми.

Mairie de Frouard / Flickr