Вночі: палата представників оголосила імпічмент Трампу, допомогу Україні збільшили до майже $700 млн, а в аграрному комітеті сталася бійка

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Палата представників США проголосувала за імпічмент Трампа

Палата представників Конгресу США проголосувала більшістю за оголошення імпічменту президенту Дональду Трампу. Вона затвердила дві статті обвинувачення: зловживання владою (підтримали 230 конгресменів, проти — 197) і перешкоджання роботі Конгресу (за 229, проти — 198).

Імпічмент Трампа підтримали майже всі демократи, але всі республіканці висловилися проти. У Білому домі голосування назвали «ганебним епізодом в історії нації» та підкреслили, що демократи не надали жодного доказу провини Трампа.

Сам Трамп під час засідання конгресменів виступав перед своїми прихильниками в місті Баттл-Крік, штат Мічиган.

Тепер справа переходить в Сенат США, який вирішить питання усунення Трампа. Процедура являє собою судовий процес, у якому сенатори стають присяжними, а члени палати представників — стороною звинувачення. Після проходить голосування. Якщо дві третини сенаторів голосують за — президента відстороняють від посади.

Більшість у Сенаті мають республіканці, які вже заявили, що «єдині у своєму рішенні».

У Конгресі США підтримали допомогу Україні в майже $700 млн

Палата представників Конгресу США схвалила виділення допомоги Україні в $698 млн, що на $2,3 млн більше, ніж у минулому році. Про це повідомила демократка Марсі Каптур.

Комітет у закордонних справах Сенату США також підтримав проєкт жорстких санкцій щодо Росії, які один зі співавторів законопроєкту назвав «пекельними».

В аграрному комітеті Ради сталася бійка

В аграрному комітеті Верховної Ради сталася бійка між депутатами під час розгляду понад чотирьох тисяч поправок до закону про обіг ринку землі сільськогосподарського призначення. Комітет, який очолює «Слуга народу», встиг розглянути тільки 179 поправок.

На засідання прийшли депутати від «Батьківщини» на чолі з Юлією Тимошенко і нардепи від ОПзЖ. Їхня вимога — відкласти ухвалення ринку землі до наступного року. Вони зірвали роботу комітету, почали стукати по столу паперами, розкидувати документи і кричати: «Ганьба!» У результаті завʼязалася бійка за участю Іллі Ківи (ОПзЖ), Вадима Івченка («Батьківщина») і нардепа від «СН» Андрія Мотовиловця.

У підсумку в роботі комітету вирішили оголосити перерву до 08:00 19 грудня.