Опитування: Рейтинг Зеленського зріс до 62%, в Україні побільшало оптимістів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У середині грудня рейтинг президента Володимира Зеленського зріс до 62%. Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» 13—17 грудня.

Соціологи відзначають, що рівень задоволеності роботою Зеленського зріс за останні два тижні і раніше рейтинг був 53%. При цьому зменшився рівень незадоволення — з 33% до 25%.

За даними опитування, 40% опитаних вважають, що країна рухається у правильному напрямку, 38% — у неправильному, 22% — не змогли оцінити.

При цьому, зазначають соціологи, за останні два тижні відбулося зростання позитивних оцінок (з 33 до 40%) та зменшення негативних (з 48 до 38%). Зрештою, показники повернулися до рівня, який фіксували у жовтні. Відносно більше оптимістів щодо ситуації в країні серед мешканців півдня, молодших опитаних та виборців партії «Слуга народу».

Третина опитаних українців вважають, що за підсумками року в діях Зеленського було більше успіхів, аніж невдач. 41% сказали, що у діях глави держави успіхів та поразок було порівну. Лише 14% зазначили, що в його роботі переважали невдачі, цю тезу найбільше підтримують виборці «Європейської солідарності».

Діяльністю голови Верховної ради України Разумкова задоволені 36%, не задоволені — стільки ж. Чверть не змогли оцінити його роботу. Натомість роботою парламенту задоволені менше: 29% позитивно оцінили його роботу, 51% — негативно, 21% — не змогли оцінити. Схожа тенденція і в оцінках роботи уряду: діяльністю прем’єр-міністра Гончарука задоволені відносно більше, аніж роботою всього Кабміну. 35% висловили задоволеність діяльністю очільника уряду (35% невдоволені, 30% не змогли оцінити), 29% задоволені роботою Кабміну, 45% — не задоволені, чверть не відповіли на це питання.

Соціологи зазначають, що за останній місяць рівень задоволеності діяльністю прем’єра та Верховної Ради дещо зріс.

Оцінюючи діяльність Кабінету міністрів та Верховної Ради, респонденти були більш критичними: близько чверті вважають, що у їхніх діях було більше невдач. Близько 40% сказали, що успіхів та невдач було порівну, і лише близько 10% вважають, що було більше успіхів. Більш критичні оцінки щодо роботи цих інституцій спостерігалися серед виборців усіх парламентських партій за винятком партії «Слуга народу». Водночас навіть серед симпатиків цієї політичної сили переважали нейтральні оцінки.

Станом на середину грудня лідером електоральних симпатій є партія «Слуга народу», яку підтримують майже 48% тих, хто визначився і має намір взяти участь у виборах. 11,4% підтримують партію «Опозиційна платформа — За життя», 9,0% — партію «Європейська солідарність», 7,8% — партію «Батьківщина», 4,4% — партію «Голос». Рейтинг інших політичних сил менший за 3%. Тих, хто не визначився, близько 16%.

Рейтинги довіри українців очолює Зеленський, якому довіряють 67% опитаних і не довіряють 25%. Далі спікер Верховної Ради Дмитро Разумков (28% і 44% відповідно) і лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук (28% і 59%). Далі глава «Опозиційного блоку» Юрій Бойко (23% і 58%), прем’єр-міністр Олексій Гончарук (22% і 44%) та лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко (19% і 74%).