Путін: Якщо Україна почне переглядати Мінські угоди, ситуація зайде у глухий кут

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Путін: Якщо Україна почне переглядати Мінські угоди, ситуація зайде у глухий кут

Пресслужба президента російської федерації

Росію насторожила пропозиція президента України Володимира Зеленського про перегляд Мінських угод. Про це на підсумковій пресконференції заявив президент Росії Володимир Путін.

За його словами, якщо почнеться перегляд Мінських угод, ситуація може зайти в глухий кут. «Немає нічого, крім Мінських угод. Тому мене насторожила пропозиція президента Зеленського про те, що можна було б переглянути їх. Ключем Мінських угод є закон про особливий статус Донбасу, який повинен бути імплементований у Конституцію [України]. Треба надати йому постійно діючий характер і перенести його до Конституції», — заявив російський президент, додавши, що «ні минуле керівництво України, ні нинішнє робити цього не хочуть».

Путін також заявив, що Україні потрібен «прямий діалог з Донбасом». «Зʼявився закон про децентралізацію, але діалогу з Донбасом немає. Децентралізація — це що? Це замість Мінських угод? Замість особливого статусу Донбасу? У Мінських угодах написано, що все, що стосується Донбасу, повинно бути узгоджене з цими регіонами, а поки цього немає», — додав президент РФ.

За його словами, зустріч у квітні (у «нормандському форматі») стане актуальною, «якщо будуть відбуватися позитивні зміни». «Закон про особливий статус Донбасу продовжено, зроблений відвід військ, наші партнери не хочуть розведення на всій лінії зіткнення. Скоротилася кількість обстрілів, але вони досі зберігаються. Є і позитив, є і речі, які насторожують, у цьому сенсі продовження зустрічей у «нормандському форматі» доцільне», — зазначив Путін.

  • 13 грудня президент Володимир Зеленський в ефірі програми «Право на владу» на телеканалі «1 + 1» заявив, що українська сторона намагатиметься змінити деякі положення Мінських домовленостей, хоча це буде непросто зробити, зокрема, у питанні передачі кордону під контроль України. «Ми розуміємо, що не моя команда підписувала «Мінськ», але ми як влада повинні виконувати ті умови, на які пішла тодішня влада. Але я впевнений, що деякі речі ми зможемо змінити і будемо міняти», — сказав він.
  • Законопроєкт № 2598 про внесення змін до Конституції в частині децентралізації пропонує ввести нову державну посаду — префект. Офіс префекта фактично виконуватиме обовʼязки місцевих державних адміністрацій. А саме — контролюватиме роботу територіальних управлінь держорганів, відповідатиме за взаємодію локальних держструктур в умовах воєнного або надзвичайного стану, подаватиме президентові рішення місцевих рад і громад, ухвалюватиме рішення, обовʼязкові до виконання на відповідній території. Документ також містить положення про особливий статус Києва та Криму.