«КоммерсантЪ»: У російській «ПВК», яка воювала на Донбасі, були представники ГРУ

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Росії учасники регіональної громадської організації «Єдині народні громадські товариства» (відомої також як «приватна військова компанія» «Е.Н.О.Т.»), обвинувачені в крадіжках, розбоях, вимаганні та бандитизмі, дали свідчення на своїх керівників. Про це пише російське видання «Коммерсантъ».

Слідче управління Слідчого комітету Росії у Краснодарському краї визнало «Е.Н.О.Т.» злочинною організацією, учасники якої, прикриваючись пропагандою патріотизму, скоювали злочини різного ступеня тяжкості.

За словами «єнотів», в організації були чітко розподілені ролі і завдання, причому найвідповідальніші доручення виконували чинні військовослужбовці. Як стверджують самі фігуранти — це були спецпризначенці ГРУ. Один із них — Денис Карабан, який проводив тренування з рукопашного бою. Карабан служив «десь у Нижньому Новгороді» приблизно до 2017 року. При цьому неодноразово допомагав «єнотам», коли вони виїжджали в «гуманітарні відрядження» на Донбас.

Керівником організації був Роман Теленкевіч, який ухвалював усі ключові рішення, давав іншим завдання та накази. Свідки особливо підкреслювали, що невиконання останніх жорстко «каралося» в ПВК. При цьому якщо перші покарання могли бути усними, то потім ішли «грошові стягнення» різних розмірів і навіть фізичні покарання.

За їхню ідеологію відповідав Євген Морозов. Він же вів облік усіх фінансів та окремо «матеріальних надходжень» в організацію, а потім розподіляв гроші між її учасниками.

Один із обвинувачених у справі також розповів, що у грудні 2016 року працівники ФСБ і Слідчого комітету запросили їх узяти участь в обшуку. Вони були одягнені в камуфляж і діяли під виглядом бійців спецпідрозділів, які надають фізичну підтримку оперативникам і слідчим. Після цього ті, у кого проводився обшук, заявили про зникнення товарів і грошей на 9 млн руб.

У свою чергу, один з «єнотів» розповів, що його викликали в штаб організації, де вручили конверт, у якому було 2 тис. руб. «Ці гроші — знак подяки за допомогу ФСБ», — процитував він. Крім конверта, «єноту» запропонували «мобільний телефон марки Aplle 6» (саме так зазначено у протоколі).

Більшість «єнотів» на чолі з Теленкевічем зараз утримуються під вартою.