Денісова: У тюрмах Таїланду утримують українців у переповнених камерах без доступу до чистої питної води

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Уповноважена ВР України з прав людини Людмила Денісова відвідала українців, яких утримують у вʼязницях Таїланду, і заявила про низку порушень. Про це вона повідомила у своєму Telegram-каналі.

Українці, яких утримують у чотирьох тайських в’язницях — Klongprem central Prison, Central Women Correctional Institution, Bangkwang central Prison, Bangkok Remand Prison — не мають доступу до чисто питної води. А деякі ув’язнені потребують лікування.

«Недотримання норми площі на одну особу, санітарні умови не відповідають установленим нормам, немає доступу до чистої питної води. Деякі ув’язнені українці потребують надання кваліфікованого лікування, яке відсутнє в переліку доступної медичної допомоги в пенітенціарних закладах Таїланду. Також відсутній доступ до спортмайданчиків. Наші співгромадяни обмежені в доступі до отримання новин зі своєї країни. Єдине, що вони можуть дивитися, — місцеві серіали, навіть без субтитрів англійською мовою. Більше того, є обмеження в часі на спілкування з рідними через онлайн-зв’язок», — розповіла омбудсмен.

Денісова зустрілася з омбудсменом Таїланду, щоб у найкоротші строки підписати угоду щодо передачі засуджених.

«Таїландська сторона пообіцяла зʼясувати можливість прискорення розгляду клопотань про індивідуальні королівські помилування. За результатами візитів до ув’язнених громадян України в невідкладному порядку будуть направлені відповідні звернення до омбудсмена Таїланду задля забезпечення їхніх прав і свобод у місцях несвободи», — наголосила Денісова.

  • Колишні бранці Кремля Микола Карпюк і Володимир Балух будуть співпрацювати з Офісом омбудсмена щодо запобігання катуванням людей у місцях несвободи. Також вони створили «Український центр запобігання катуванням».
  • Звільнений з російського увʼязнення українець Володимир Балух розповів, що з перших днів перебування в СІЗО в Росії його почали катувати. За його словами, тортури також застосовувалися в тверській колонії та в колонії міста Торжок, де він відбував незаконне покарання.