«Немає ані юристів, ані свідків». Трамп прокоментував оголошення імпічменту

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

Президент США Дональд Трамп прокоментував процедуру імпічменту, за яку напередодні проголосувала палата представників Конгресу США. Він написав у Twitter, що хоче негайного розгляду цього питання в Сенаті.

Трамп також розкритикував підготовку процесу в палаті представників, заявивши, що демократи не надали ані юристів, ані свідків. «Тепер вони [демократи] хочуть розповідати Сенату, як вести свій процес. Насправді, у них немає жодних доказів чого-небудь, вони ніколи навіть не зʼявляться... Я хочу негайного суду!» — написав Трамп.

Палата представників Конгресу США проголосувала більшістю за оголошення імпічменту президенту Дональду Трампу. Вона затвердила дві статті звинувачення: зловживання владою (підтримали 230 конгресменів, проти — 197) і перешкоджання роботі Конгресу (за 229, проти — 198).

Імпічмент Трампа підтримали майже всі демократи, всі республіканці висловилися проти. Далі справа переходить до Сенату США. Процедура являє собою судовий процес, у якому сенатори стають присяжними, а члени палати представників — стороною обвинувачення. Після відбувається голосування. Якщо дві третини сенаторів голосують за — президента відсторонюють від посади. Але більшість у Сенаті мають республіканці, які вже заявили, що «єдині у своєму рішенні».

  • 25 вересня Білий дім опублікував стенограму телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом Володимиром Зеленським. Глави держав обговорювали сина колишнього віцепрезидента Джо Байдена, який є прямим конкурентом Трампа на наступних виборах президента США. Це викликало скандал, який призвів до запуску процедури імпічменту американського президента.