Дані 267 млн користувачів Facebook опинилися у відкритому доступі

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Дані понад 267 мільйонів користувачів Facebook опинилися у відкритому доступі. Це виявило видання про технології Сomparitech разом з експертом з кібербезпеки Бобом Дяченком.

Витік торкнувся переважно користувачів Facebook зі США. Серед інформації, яка опинилася у вільному доступі, були імена, Facebook ID і телефонні номери. Ці дані могли використовуватися для розсилки спаму та фішингових атак. Передбачається, що їх вкрали хакери з Вʼєтнаму.

База даних вперше зʼявилася в інтернеті 4 грудня. Доступ до неї був закритий не пізніше ніж через 15 днів після звернення Дяченка. Але, як зазначає Сomparitech, база була викладена на хакерському форумі, і її могли встигнути скопіювати.

Яким чином хакери викрали дані користувачів Facebook — невідомо. Соцмережа заявила, що вивчає обставини події. «Ми вважаємо, що інформація була вкрадена ще до змін у сфері політики безпеки, які Facebook ввів в останні кілька років», — сказав представник соцмережі видання Business Insider.

  • Facebook часто потрапляє в скандали з розкриттям даних користувачів. На початку 2018 року стало відомо про найбільший в історії Facebook витік особистих даних користувачів. Компанія Cambridge Analytica незаконно зібрала дані 87 млн користувачів соцмережі і передала їх третім особам, зокрема, ймовірно, передвиборчому штабу нинішнього президента США Дональда Трампа, який використав їх для політичної реклами. Компанії довелося виплатити Федеральній торговій комісії США штраф у $5 млрд і поліпшити політику конфіденційності даних в соцмережі.
  • У вересні 2018 року соцмережу атакували хакери. За оцінкою Facebook, тоді постраждали близько 29 млн користувачів соціальної мережі. Кіберзлочинці скористалися діркою в системі безпеки, яка дозволяє побачити свою сторінку від імені інших користувачів.
  • У мережі опублікували відео, де фейковий Цукерберг розповідає про контроль над майбутнім завдяки даним з Facebook.