Фігурант справи Гандзюк Ігор Павловський всьоме не прийшов до суду

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Фігурант справи про вбивство активістки Катерини Гандзюк Ігор Павловський всьоме не зʼявився на засідання суду в Одесі.

Про це в коментарі theБабелю повідомила адвокат Ольга Веретільник, яка представляє інтереси батька активістки Віктора Гандзюка.

«Так, він не зʼявився на суд в Одесі, обґрунтувавши це тим, що він подав клопотання про визначення підсудності для того, щоб цю справу передали назад у Херсон. Але до Верховного суду, який розглядав клопотання про визначення підсудності, він теж не зʼявився», — зазначила адвокат.

Вона додала, що за порушення судового процесу Павловському може загрожувати штраф, проте наразі суд в Одесі чекає офіційного підтвердження від Верховного суду про неявку підозрюваного на засідання.

«Є невеликий штраф, передбачений КПК. Також я говорила судді про те, що він може застосувати привід, але суддя вирішив дочекатись офіційної відповіді Верховного суду про те, що Павловського справді не було на засіданні. Мої слова та відеодокази — це не достатній доказ. А ще можна просити запобіжний захід обрати Павловському», — наголосила Веретільник.

Адвокат також висловила кілька версій щодо причин, чому Павловський хоче змінити підсудність справи: «По-перше, він може просто тягнути час. По-друге, в Херсоні в нього можуть бути свої звʼязки».

Зазначимо, що за словами учасниці ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» Марини Хромих, Верховний суд відмовив Павловському у зміні підсудності справи.

Справа Гандзюк

Громадська активістка Катерина Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року після того, як трьома місяцями раніше в Херсоні невідомий облив її сірчаною кислотою. За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шість осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних.

7 травня 2019 року Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт проти пʼятьох фігурантів справи про вбивство активістки: Микити Грабчука, Володимира Васяновича, Вʼячеслава Вишневського, Сергія Торбіна і Віктора Горбунова. 6 червня суд оголосив їм вироки. Організатор виконання замаху на вбивство Гандзюк Торбін засуджений до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Грабчук отримав 6 років увʼязнення, обвинувачені в пособництві Васянович та Горбунов — 4 і 3 роки позбавлення волі відповідно, співучасник злочину Вишневський — 4 роки вʼязниці.

Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий Олексій Левін, голова Херсонської облради Владислав Мангер і колишній помічник народного депутата від БПП Миколи Паламарчука Ігор Павловський.