«Той, хто розділив, той і винний». Патріарх Філарет звинуватив Епіфанія у розколі церкви

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Патріарх Філарет заявив, що він стоїть на позиції незалежної української церкви, а в розколі Православної церкви України винуватий предстоятель ПЦУ Епіфаній. Про це він сказав в інтервʼю «Фактам».

«Винуватий митрополит Епіфаній. Тому що він підпорядкувався Константинопольському патріарху, розділивши єдину велику церкву — зокрема, Київський патріархат. То той, хто розділив, той і винуватий. Хто підпорядкувався іншому патріарху, той і винуватий у розділенні», — сказав Філарет.

Відповідаючи на закиди про нібито «служіння Москві», Філарет сказав, що Москва проголосила анафему йому, а не митрополиту Епіфанію: «Я служу українській церкві, українській державі, українському народу. З самого початку. І не зраджую […] Я в досягненні своєї мети — незламний. Як у радянські часи мене ламали і не зламали, коли сказали, що вам прийшов кінець, ми в комунізм вступаємо. Я їм на це відповів, що якщо ви не терпітимете нас у комунізмі, то комунізму не буде. А церква буде […] Не тримаюсь я влади. Дотримуюсь позиції незалежної української церкви. Я відстоюватиму її до смерті. Ось коли помру, тоді інші відстоюватимуть. Ту ж саму церкву — Київського патріархату».

Також в інтервʼю Філарет заявив, що Епіфаній «живе неправдою», але при цьому не пояснив, що має на увазі. Він сказав, що митрополит забороняє архієреям спілкуватися з ним, а студентів, які тримають з ним звʼязок, виключають із семінарії.

«Я потім дізнався, що він живе неправдою [...] Не хочу розкривати всі його таємниці. Але жив у неправді, живе у неправді, діє несправедливо. Наприклад, публічно заявляє про шану мені. А діє як? Звелів забрати від мене іподияконів. Заборонив архієреям спілкуватися зі мною. Студентів, які зі мною спілкуються, виключають із семінарії. Заблокував сайт УПЦ КП. Зараз незаконно переоформив Патріаршу резиденцію, що тепер ми не можемо працівникам видати зарплатню, заплатити за воду, тепло, світло, через його дії заблоковано рахунки в Ощадбанку», — розповів в інтервʼю Філарет.

Також він вважає, що Томос сприяє не розбудові української незалежної церкви, а нарощуванню її зовнішньої залежності.

«Як не визнавали Українську православну церкву майже всі церкви, так і не визнають. Крім трьох грецьких — Константинопольської, Олександрійської та Елладської. Інші навряд чи й визнають. Попри це, отримання Томосу на той момент було позитивним результатом нашої тривалої боротьби. Що негативного? Була велика українська церква — Київський патріархат. Тепер вона розділена. Маємо Українську православну церкву Київського патріархату і так звану ПЦУ — Православну церкву України. Це ослаблення. І церкви, і держави. Авжеж, не держави зовнішньої, а її духовної основи».

«Томос — це залежність від Вселенського патріарха. Раніше були залежними від Московського патріархату, тепер стали підкорятися Константинопольському, попри те, що Православна церква України має Томос про автокефалію».

Філарет також вважає, що розділення, яке відбулося у Православній церкві України після отриманням Томосу, — на користь Московському патріархату.