Суд у США присудив всі доходи від продажу мемуарів Сноудена американському уряду

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Американський суд позбавив експрацівника ЦРУ Едварда Сноудена права на одержання прибутку від продажу своїх мемуарів, повідомляє The Guardian.

Будь-які зароблені від продажу книг гроші повинні надійти уряду США. Книга Сноудена «Особиста справа» вийшла у вересні. у ній Сноуден розповідає про свій шлях від працівника спецслужби США до «зрадника» і героя.

Одразу після виходу книги уряд США подав цивільний позов, стверджуючи, що публікація «порушує угоди про нерозголошення, які Сноуден підписав як з ЦРУ, так і з Агентством національної безпеки (АНБ), і що випуск книги без попередньої перевірки з боку агентств був «порушенням його явних зобовʼязань».

У відповідь на рішення суду Сноуден написав у Twitter: «Уряд може вкрасти долар, але він не може стерти ідею, яка заробила цей долар... Я написав цю книгу для вас, і я сподіваюся, що безжальний відчай уряду, що перешкоджає її публікації, тільки надихне вас прочитати її — а потім подаруйте її комусь іншому».

Адвокат Сноудена Макс Кауфман заявив, що ексрозвідник навмисно не передав спецслужбам книгу для рецензії та вирішив «ризикнути гонорарами, ніж піддати книгу цензурі з боку уряду».

Хто такий Сноуден?

Едвард Сноуден — колишній американський технічний фахівець і спецагент, працівник ЦРУ і Агентства національної безпеки США. У 2013 році він оприлюднив низку секретних матеріалів, що стосуються роботи спецслужб США і Великої Британії (програми таємного стеження за людьми). Того ж року він отримав політичний притулок у Росії. Місце його перебування не розкривають. На батьківщині його хочуть судити за шпигунство, але для багатьох активістів він є героєм.