Ексзаступниця голови МОЗ Качурець: До робочих груп залучаються противники «прозорих» реформ

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Ексзаступниця голови МОЗ Качурець: До робочих груп залучаються противники «прозорих» реформ

Facebook / Mladena Kachurets

До робочих груп з медичної реформи в Міністерстві охорони здоровʼя залучаються люди зі «старої» системи та противники реформ. Про це заявила «Лівому берегу» колишня заступниця міністра охорони здоровʼя Младена Качурець, звільнення якої Кабінет міністрів погодив 20 грудня.

За словами Качурець, масове звільнення заступників міністра Зоряни Скалецької говорить про те, що працівники МОЗ і заступники міністра не згодні з новою політикою керівництва міністерства.

«Коли до робочих груп залучають людей, які уособлюють «стару» систему, то розуміємо, що діалогу не вийде... Наприклад, Бориса Тодурова, Валерія Запорожана. Досить багато тих людей, які були основними та неконструктивними критиками реформи, тому що їхні фінансові інтереси сильно страждали від впровадження нових прозорих правил», — заявила Качурець.

На її думку, підхід до роботи міністра Скалецької базується на інформації, яку до неї «доносять інші люди». Зокрема, з питань новацій, наприклад, введення нової моделі інтернатури. «Міністру потрібно поспілкуватися з фахівцями, які розробляли ці документи, і хоча б спробувати зрозуміти ситуацію. Я бачу, що її висловлювання часто ґрунтуються на інформації, яку до міністра доносять інші люди. Ті, кому невигідна зміна існуючої системи і які безпосередньо страждатимуть від впровадження нової моделі інтернатури. Або ті, хто так само не розуміє до кінця, що відбувається», — зазначила Качурець.

Вона додала, що є ризики зриву реформи. «Якщо не реформувати цю систему і не забезпечити прозорий розподіл випускників до інтернатури та виплату коштів, будемо мати ситуацію, де заклад не зацікавлений в тому, щоб залучати додаткових працівників або допомагати потрапити туди, куди випускник хоче. І буде дисбаланс за спеціалізаціями, тому що хтось зможе за гроші домовитися й отримати «вигідну» спеціалізацію, а інших будуть відправляти закривати «дірки» в не менш важливих сферах медицини», — додала Качурець.

У чому полягає реформа інтернатури?

Зараз студенти-медики проходять інтернатуру протягом одного-трьох років, термін залежить від спеціальності. У МОЗ пропонують зробити трирічну інтернатуру для всіх спеціальностей, крім загальної стоматології (там зберегти один рік). Після інтернатури майбутнім лікарям запропонують пройти резидентуру. Таким чином, підготовка українського студента-медика буде такою ж самою, як у його колег за кордоном (в Україні — 6—9 років; у США, Франції, Ізраїлі — 11—12 років).

У новій моделі скорочується кількість спеціальностей з 34 до 13 (акушерство і гінекологія, анестезіологія та інтенсивна терапія, внутрішні хвороби, загальна практика та сімейна медицина, загальна стоматологія, медицина невідкладних станів, педіатрія, психіатрія, отоларингологія, офтальмологія, радіологічна онкологія і ядерна медицина, радіологія, хірургія). А розподіляти майбутніх медиків пропонується через електронний реєстр за результатами Єдиного державного кваліфікаційного іспиту. Після проходження інтернатури студенти повинні будуть складати обʼєктивний структурований клінічний іспит (ОСКІ) і проходити тестування у формі ліцензійного інтегрованого іспиту «Крок-3» за своєю спеціальностю.