Нова угода з газу: Україна і Росія домовилися про відмову від позовів у судах

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Нова угода з газу: Україна і Росія домовилися про відмову від позовів у судах

Vincent Mundy / Bloomberg via Getty Images

Нова угода між Україною і Росією, яку 20 грудня підписали в Мінську представники «Нафтогазу» і «Газпрому», передбачає відмову від взаємних судових позовів сторін і виплату українській стороні $3 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу. Про це на брифінгу заявив міністр енергетики Олексій Оржель.

За його словами, було підписано пакетну угоду. «Що дуже важливо — транзит буде. А ті суми, які зафіксовані у рішенні Стокгольмського арбітражу — 2,9 млрд доларів — будуть отримані «Нафтогазом» до Нового року», — заявив Оржель.

За його словами, контракт на транзит підписали на 5 років з можливістю пролонгації до 10 років. Також зафіксовані обсяги гарантованого транзиту: 65 млрд куб. м газу в 2020 році і 40 млрд куб. м в 2021—2024 роках за умови конкурентного тарифу.

«Буде певне збільшення тарифу на транспортування — кінцеву суму визначить регулятор з урахуванням європейських норм на тарифи за транзит. Ми врегулюємо потенційне питання майбутніх арбітражів. Рішення про три мільярди чітко визначено, решта позовів в рамках пакету будуть відкликані», — заявив Оржель.

Виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко додав, що структура укладених контрактів передбачає угоду між «Газпромом» і «Нафтогазом» на організацію газотранспортування, а також відповідну угоду між «Нафтогазом» та ГТС України на транспортування газу.

На сайті Кабінету міністрів України опублікували протокол зустрічі представників Європейського Союзу, України та Російської Федерації. За цим документом, передбачається виплата «Газпромом» до 29 грудня $2,9 мільярдів пені, відкликання сторонами усіх позовів, поданих одне проти одного, щодо яких станом на зараз немає рішення, зняття арештів з майна «Газпрому», а також відмову від претензій у майбутньому щодо контрактів на поставку і транзит газу від 19 січня 2009 року.

Як все починалося?

«Нафтогаз» і «Газпром» почали судитися в 2014 році. Російський монополіст вимагав від української компанії $56 млрд за відмову від принципу «бери або плати», за яким «Нафтогаз» зобовʼязаний викуповувати фіксовані обсяги газу. Вимоги української сторони вкладалися в $44 млрд.

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив позов «Нафтогазу» до «Газпрому» на недостатній обсяг транзиту. Українська компанія домоглася компенсації в сумі $4,63 млрд. За результатами двох арбітражних проваджень в Стокгольмі, «Газпром» повинен виплатити 2,56 мільярда доларів на користь «Нафтогазу». Україна також досягла зменшення обовʼязкових річних обсягів закупівель газу з 52 млрд кубометрів до 5 млрд кубометрів.