Meduza: ФСБ наймала ПВК, яка воювала на Донбасі, для боротьби з контрабандою айфонів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

ФСБ наймала учасників приватної військової компанії «Е.Н.О.Т.», які воювали на Донбасі, щоб ловити контрабандистів айфонів. Про це йдеться в розслідуванні видання Meduza.

За матеріалами кримінальної справи, працівників ФСБ звинувачують у створенні злочинного угрупування, що складається з учасників бойових дій на Донбасі. За версією слідства, ця банда була створена, щоб нападати на інше угруповання, яке займалося контрабандою «сірих» айфонів та інших гаджетів через поштові відправлення зі США та Німеччини. «Єноти», перевдягнені в камуфляж, надавали російським силовикам підтримку під час рейдів на контрабандистів.

У розслідуванні видання йдеться, що на початку 2016 року працівник Служби контррозвідувального забезпечення обʼєктів транспорту і звʼязку запропонував залучати «єнотів» для оперативних і слідчих заходів за участю ФСБ. Офіційно «єноти» виконували ролі понятих, технічних фахівців або «представників громадськості».

Після рейду керівник «єнотів» Теленкевич передав «як подяку від ФСБ» гроші — від 20 тисяч до 200 тисяч рублів, смартфони та техніку. Про це заявили одразу кілька «єнотів».