Тисячі людей зібралися в Стоунхенджі, щоб відзначити день зимового сонцестояння. Як це було?

Автор:
Ольга Березюк
Дата:
Тисячі людей зібралися в Стоунхенджі, щоб відзначити день зимового сонцестояння. Як це було?

Rufus Cox / Getty Images

У найкоротший день року пʼять тисяч людей зібралися в Стоунхенджі, щоб відсвяткувати день зимового сонцестояння, пише CNN.

Стоунхендж є найвідомішим місцем у Великій Британії для святкування сонцестояння. Під час зимового сонцестояння у відвідувачів є рідкісна можливість увійти в таємничий високий камʼяний круг для церемонії, що проводиться місцевими язичницькими та друїдськими групами.

В цей день шанувальники вчення нью-ейдж, тантри, йоги, різних неоведичних культів стікаються до Стоунхенджу в пошуках ідеального «місця сили», що дозволяє налагодити контакт із, як вони вважають, вищими вимірами. Кульмінацією незвичайного свята стає церемонія зустрічі світанку, якою вони і завершують найкоротшу ніч у році.

Зазначимо, що сонцестояння було особливим моментом річного циклу для людей навіть у часи неоліту, про що і свідчить побудова самого Стоунхеджу. Головні осі цієї древньої споруди були ретельно вирівняні по зоровій лінії, що вказує на захід сонця в день зимового сонцестояння.

Rufus Cox / Getty Images

Ребекка Гендерсон з Саутгемптона, Гемпшир, сказала CNN, що цей досвід був у неї в списку того, що потрібно зробити в житті.

«В оточенні історії та спостереження за сходом сонця разом з людьми зі всього світу є щось дуже дивне та чарівне», — сказала Гендерсон.

Rufus Cox / Getty Images

English Heritage, організація, яка опікується історичним місцем, повідомила що небо стало чистим якраз до сходу сонця. Група додала, що 5 тисяч осіб взяли участь у мирних урочистостях.

У червні гості з усього світу знову зберуться в Стоунхенджі, але вже на святкування літнього сонцестояння .

Rufus Cox / Getty Images