Суд дав 9 років ватажку бойовиків «Мордвіну». Той планував теракти проти відомих українських діячів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Сватівській районний суд Луганської області засудив ватажка диверсійної групи бойовиків «ЛНР» з позивним «Мордвін» до 9 років увʼязнення, повідомляє пресслужба Служби безпеки України.

Оперативники спецслужби затримали його в Харкові в липні 2017 року. Під час обшуків за місцями проживання та перебування диверсанта правоохоронці вилучили 600 грамів гексогену, 5 електродетонаторів, пістолет «Вальтер» з глушником до нього, понад 100 набоїв калібру 9 мм, засоби зв’язку, а також квадрокоптер.

Зʼясувалося, що «Мордвін» протягом 2014—2016 років брав активну участь у терористичній діяльності «ЛНР». Він був командиром підрозділу в терористичній структурі «КДБ ЛНР». Крім того, у складі 2 армійського корпусу народної міліції «ЛНР» зловмисник здійснював напад на позиції українських військових у Дебальцевому.

Працівники СБУ зафіксували, що в цей період він був завербований представниками ГУ Генштабу Росії громадянином Росії Кудріним Д. І. (позивний «Хуліган») та громадянином України Дерусовим С. Г.(позивний «Одеса»). Від них «Мордвін» отримав завдання здійснити низку терактів на підконтрольній українській владі території.

Приїхавши до Харкова у 2016 році, «Мордвін» розпочав підготовку до виконання «завдання» — підриву автомобіля з газовими балонами у громадському місці. Куратори відразу заявили йому про допустимість жертв серед мирного населення. Як запасний варіант, розглядалось використання квадрокоптера для дистанційного скидання вибухового пристрою на місце перебування представників органів державної влади України. Після затримання терорист повідомив працівникам української спецслужби про існування так званого чорного списку. До нього були внесені державні та громадські діячи, яких планували ліквідувати спецслужби РФ і квазіреспублік для залякування патріотично налаштованого активу, дестабілізації громадсько-політичної ситуації.